Fukušima aneb jak jsme nepomohli Japonsku a nezviditelnili pozitivně Českou republiku

Zítra uběhne již pěl let od zemětřesení a především ničivého úderu vlny tsunami na japonské pobřeží, který mimo jiné spoluzapříčinil havárii jaderné elektrárny Fukušima.

Nejsa odborníkem na jadernou energetiku a bezpečnost, nehodlám se pouštět do analýzy vlastní havárie. Její průběh je zřejmě věrohodně popsán i na Wikipedii

https://cs.wikipedia.org/wiki/Havárie_elektrárny_Fukušima_I

Ve dnech, kdy bylo kriticky důležité chladit reaktory v blocích 1-3, jsme mohli v TV zpravodajstvích sledovat neefektivní nasazení japonských hasicích vozů, které se z bezpečné vzdálenosti snažily nastříkat vodu do správných míst. Vlivem malé průchodnosti hasicích vozů troskami a možná i vlivem nedostatečné radiační ochrany obsluhy této techniky byly doslova miliony litrů vody stříkány do trosek z maximální možné vzdálenosti. Kolik procent takto použité vody se zbytečně rozprášilo a kolik jí nakonec proteklo ruinami tam, kde byla skutečně potřeba, si netroufám odhadnout. Třeba jen 10%. Avšak všechna takto použitá voda se samozřejmě stala radioaktivní a přispěla k zamoření okolí. Pokud by byl místo kolových hasicích vozů nasazen hasicí tank, tedy pásové vozidlo na podvozku s dostatečnou průchodností, jakož i dostatečným výkonem a radlicí, která by mu umožnila proklestit si cestu troskami co nejblíže k místu potřebného úkonu, mohly by práce na ochlazení reaktorů probíhat výrazně efektivněji.

Proto jsem poslal tehdejšímu ministru obrany a senátorovi A. Vondrovi e-mail následujícího znění:

Vážený pan
RNDr. Alexander Vondra,
ministr obrany ČR
Vážený pane ministře,
při sledování zoufalých snah chladit či hasit nejpostiženější reaktory japonských elektráren mne napadá,
že ideálním prostředkem pro tento zákrok by mohlo být Hasící vozidlo SPOT-55.
Dovoluji si Vám ve vší úctě položit následující otázky.
Byl tento prostředek nabídnut jako pomoc Japonsku?
Pokud ne, proč?
Kolik SPOTů-55 máte v současné době k dispozici, pokud by bylo potřeba je nasadit v podobné situaci v ČR?
V úctě
RNDr. Petr Nevěčný,
korozní inženýr
info@korozniinzenyr.cz
tel. 602710536

Mail jsem zaslal jak na ministerstvo obrany, tak na adresu senátora vondraa@senat.cz, ve 2.52 a 3.00 ráno 18.3.2011. Ve své naivitě jsem si představoval, že po obdržení mailu někoho napadne, že by takováto pomoc byla skutečně významnější, pan ministr a bývalý velvyslanec v USA s údajně nadstandardně dobrými vztahy s našimi spojenci v NATO obratem zařídí zapůjčení dostatečně výkonného transportního letounu a potřebná pomoc Japonsku bude do 24 hodin na místě.

Tyto stroje byly vyráběny ve VOP Nový Jičín na zgenerálkovaných podvozcích tanků T55. Uměly kolem sebe vytvořit vodní clonu, byly vybaveny kamerami a umožňovaly dálkové ovládání.V případě nedostatečné protiradiační ochrany posádky mohl s tímhle drobečkem manévrovat operátor na kilometrovou vzdálenost. Ideální stroj pro Fukušimu. Jak by mediálně vysoce sledovaná událost pomohla v případě nasazení SPOT 55 pozitivně celosvětově zviditelnit naši vlast, je snad nabíledni.

Na své maily jsem dodnes nedostal žádnou odpověď, ani od A.Vondry v roli ministra, ani od senátora...

 

Autor: Petr Nevěčný | čtvrtek 10.3.2016 14:26 | karma článku: 13,41 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Petr Nevěčný

Zbabělci

23.5.2017 v 23:31 | Karma: 0

Petr Nevěčný

? Čou ke zdi

31.3.2017 v 10:00 | Karma: 19,44

Petr Nevěčný

P*čou ke zdi

31.3.2017 v 0:29 | Karma: 30,12

Petr Nevěčný

Švábi, rusi a rusci

30.3.2017 v 3:56 | Karma: 11,40