Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

tom-2718281828459

9. 1. 2011 17:18
Schrödingerova kočka je zajímavý problém

Pokud bychom předpokládali, že je to dvouhladinový systém s nenulovou pravděpodobností přechodu mezi stavy, vyšlo by, že bude periodicky oscilovat mezi živou a mrtvou. Kdybychom měli dostatečný počet identických koček připravených v čistém bázovém stavu "živý", mohli bychom změřit čas po jehož otevření bude na jistě živá nebo jistě mrtvá.

Ale to není to nejšílenější, pokud bychom zavřeli mrtvou kočku do krabice potom by za určitý čas mohla být živá. ;-D;-D

0 0
možnosti
F

Faustino

4. 1. 2011 9:49
Stephen Hawking:

Když slyším o Schrödingerově kočce, beru do ruky pušku. ..

0 0
možnosti
T

tomasz.

4. 1. 2011 11:03
Re: Stephen Hawking:

Jenom Chuck Norris ví, jestli je Schrodingerova kočka mrtvá.

:-)

0 0
možnosti
AA

Saša

4. 1. 2011 9:03
Víte proč

Schrödingerova Mitzi přelezla Möbiovu pásku?

?

Aby byla na stejné straně!

0 0
možnosti
PH

petrph

4. 1. 2011 8:52
není to příliš složitá konstrukce?

Jak to vidím já, tak kočka je vždy pouze živá nebo pouze mrtvá. Pouze vnější pozorovatel nemá informaci o tom jak to je,než tu krabici otevře. Čili si do té doby vypočítává pravděpodobnost jejího přežití-Ovšem pravděpodobnost sama o sobě skutečnost neurčuje ,ba dokonce, jak se zde tvrdí nezdvojuje.

Čili,jediné(dosti hubené) resumé je že stavy  na kvantové úrovni nelze s potřebnou  přesností pozorovat a popsat,pouze s určitou pravděpodobností odhadovat. Pochopitelně že s s tím dodatkem, že neurčitost stavů na kvantové úrovni nemusí být  faktem, ale pouze  nedostatečným stavem našeho vědeckého bádání...

0 0
možnosti
  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)