Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

Nedávno jsem byl navštívit bývalý vápencový lom, jestli se tam už nedají najít kačenky nebo další jarní houby. V oblasti se nachází především osiky, lípy a buky. Naštěstí se něco podařilo najít.

Ucháč obrovský roste roztroušeně z jara(březen-květen) na tlejícím dřevě listnatých stromů, například osiky či lípy. V některých atlasech se také uvádí i jehličnanů. Zatím jsem ho našel v místech kde byly osiky a momentálně v místech kde byly lípy a osiky. Tento ucháč je většinou považován za jedlý. Nicméně může obsahovat stopové prvky jedu gyromytrinu. Tato látka je těkavá a tepelnou úpravou se vypařuje. Takže se doporučuje povařit a slít vodu.

Ucháče obrovského poznáme díky žlutohnědému klobouku(někdy také kávově hnědá), který je laločnatý. Třeň je bělavý. Tento ucháč může dorůstat poměrně velkých rozměrů.

Podobný je ucháč svazčitý, který roste celkem vzácně na vápencovém podloží a má jinak zprohýbaný klobouk. Nebezpečná záměna hrozí za ucháč obecný. Ten zpravidla roste v písčitých borech, ovšem také dokáže vyrůst i na dřevě listnáčů. Tento ucháč obsahuje větší množství gyromytrinu a způsobuje otravy. Poznáme ho díky jinému klobouku, který je většinou tmavě hnědý. Další možnost je třeba za kačenku českou nebo smrže, ale ty mají jiný klobouk.

Jsem rád, že se dá dá už něco najít a snad to bude lepší. Přeji vám ať najdete třeba kačenky, pokud vám tedy nedělají neplechu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Lukáš | neděle 17.3.2024 14:19 | karma článku: 6,16 | přečteno: 140x