Penízovka sametonohá, jedlá zimní houba

V pozdní části podzimu a v zimě se dá najít tato jedlá a léčivá houba. Tato penízovka je oblíbená mezi houbaři, kteří sbírají houby i v zimě.

Ještě než údeří mrazy, jsem se byl podívat na pár místech, jestli se dá něco najít. Jeden z nálezů byla i penízovka sametonohá.

Ještě než budu pokračovat dále, tak dnes už je penízovka sametonohá spíše vnímána jako komplex druhů, ale o tom si více řekneme v záměnách.

Penízovka sametonohá roste od pozdní části podzimu do jara, na různých typech listnatých stromů. Častokrát roste i v bohatých trsech. Je nejen jedlá, ale i léčivá. Konkrétně se jedná o prevenci rakoviny, podpora imunity a další. Díky tomu, že vydrží i mrazy, tak se dá konzumovat i zimních měsících.

Poznáme ji především podle sametového třeně, který je později tmavý, až téměř černý. Klobouk je žlutý, později až oranžovo-hnědý. Lupeny jsou bělavé až krémové. Existuje také bílá forma.

Dnes už je penízovka sametonohá vnímána jako komplex druhů. Jedná se například o penízovku pružnou, která se bez mikroskopu prakticky nedá poznat. Dále je to penízovka jehlicová, která roste vzácně na kořenech jehlice trnité. Penízovka letní je světlá a roste vzácněji od jara do podzimu.

Jsem rád, že se ještě něco dalo najít a uvidíme jak to dále bude vypadat s počasím.

Tímto vám přeji pěknou houbařskou sezónu v roce 2024.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Lukáš | neděle 7.1.2024 14:02 | karma článku: 12,11 | přečteno: 212x