Kyjanka purpurová, vzácná houba z horských podmáčených smrčin

V Jizerských horách se mi občas povede najít tuto vzácnou houbu, ze které mám velkou radost. Dokonce je i v červeném seznamu ohrožených druhů.

Párkrát za rok se jdu podívat do Jizerských hor, kde je vyšší oblast a také vlhká až podmáčená stanoviště. V těchto stanovištích se dají najít i vzácné houby jako je tato kyjanka.

Kyjanka purpurová roste vzácně pod smrky ve vyšších polohách na podmáčených lokalitách. Častokrát u horských potůčků. Dokáže růst i v početných skupinách. Je vedena v červeném seznamu ohrožených druhů jako ohrožený druh. V atlasech je většinou uváděná jako jedlá. Nicméně by se neměla sbírat kvůli vzácnému výskytu.

Poznáme ji podle růžovo-fialových plodnic, které by se daly popsat jako jakási rourka. Plodnice ale mohou být časem bledší a barva nemusí být tak výrazná.

Tato kyjanka je prakticky nezaměnitelná, pokud se podíváme na barvu a místo nálezu. Fialová je kyjanka Zollingerova, které ale roste vzácně na loukách. Kyjanka zakouřená může mít podobné plodnice, ale barvou do šeda. Také roste vzácně na loukách. Tam by hrozila záměna, pokud je kyjanka purpurová vybledlá. Nicméně stanoviště je odlišné.

Tento rok jsem ji našel dvakrát, ale velice rád se za touto vzácnou kyjankou jdu podívat,

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Lukáš | sobota 7.10.2023 14:03 | karma článku: 5,66 | přečteno: 119x