Hřib královský, vzácný a chráněný hřib, který je snem mnoha houbařů

Tento víkend jsem byl podívat do středních Čech. Tam mi udělal obrovskou radost tento vzácný hřib, který si přeje najít spousta houbařů. V přiloženém videu je vidět i obrovská radost s prvonálezu.

Po vydatných deštích a následných velkých teplech, jsem se rozhodl, že se pojedu podívat kousek dál, do oblasti, která je teplejší, je tam vápenec, obecně zásaditější podklad a spousta dubů. Tam se v tomto období mohou vyskytovat vzácné teplomilné houby, které se vyskytují jen v těchto oblastech, což je i tento případ.

Hřib královský je vzácný teplomilný hřib, který se vyskytuje v teplých oblastech, především pod duby, méně často pod buky. Často na vápencovém podkladě, ale i na hrázích rybníků. Vzhledem k jeho specifickým nárokům se v České republice vyskytuje pouze v některých oblastech, a to ještě vzácně. Je veden v červeném seznamu ohrožených druhů, jako ohrožený druh a zároveň je také veden ve vyhlášce o zvláště chráněných druzích,jako kriticky ohrožený druh(zákonem chráněný). Je sice jedlý, ale je chráněný, takže se sbírat nemůže.

Hřiba královského poznáme podle podle růžového klobouku, který může být i skvrnitý. Póry jsou žluté. Třeň je žlutý a pokryt jemnou síťkou. Dužina je žlutá a po poranění nemění barvu.

skvrnitý klobouk

Záměna je možná za hřib Kluzákův. Ten může být obdobně zbarven, ale klobouk nemusí být tak sytě růžový. Po poranění modrá a je hořký. Tento hřib už je velice vzácný a roste na obdobných stanovištích. Další záměna je možná za hřib růžovník, Ten dorůstá spíše menších rozměrů. Klobouk je také růžový a třeň je většinou narůžovělý. Po poranění modrá. Je také vzácný a roste na stejných stanovištích.

Tento prvonález mi udělal obrovskou radost a jsem rád, že jsem našel první chráněnou houbu. V oblasti jsem našel více vzácnějších nálezů, o kterých také napíšu nějaký článek. Tak vám přeji ať si nasbíráte košíky hub. No a pokud byste našli tento hřib, tak samozřejmě nesbírat a pouze se pokochat :-)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Lukáš | úterý 22.8.2023 13:40 | karma článku: 13,22 | přečteno: 370x