Hadovka smrdutá, jedlá houba, která smrdí na sto honů

Momentálně toho moc neroste, tak jsem rád, že jsem našel alespoň hadovku smrdutou. Typická svým zápachem a také se dá konzumovat, pokud je ve stádiu vajíčka.

Hadovka smrdutá je hojná houba, která roste na všelijakých místech. Pokud je vyrostlá a zapáchá, tak se konzumovat nedá. Ovšem pokud je ve stádiu vajíčka, dá se konzumovat a údajně chutná jako ředkev. Přiznám se, že jsem to nezkoušel :-)

Další zajímavostí je, že houba svým zápachem přiláká hmyz, který se nalepí na slizovitý klobouk s výtrusy. Ty pak hmyz rozšiřuje dále.

Hadovku poznáme podle toho, že vyrůstá s bílého vajíčka. Má bílý nosič(třeň) a klobouk, který je nejdříve pokrytý zeleným slizem, později může být bílý bez slizu. Typickým znakem je specifický zápach. Pokud má člověk dobrý čich, tak v řadě případů zjistí, že se houba vyskytuje v jeho blízkosti. Pokud houba ještě není vyvinutá a je ve stádiu vajíčka, tak obsahuje vnější vrstvu(okrovku), pod tím je slizovitá vrstva a uvnitř je zárodek houby, který se dá konzumovat(pouze v tomto stádiu).

Vajíčko hadovky smrduté

Nejpravděpodobnější záměna je možná za hadovku valčickou, která nemá vajíčko bílé, ale fialové a roste vzácně v teplých oblastech, na písčitých půdách. Dále je možná záměna za psivky. Tyto houby dorůstají menších rozměrů. Psivka obecná má oranžový nosič(třeň) a psivka Ravenelova s růžovým nosičem(nepůvodní druh, v ČR roste vzácně). Nezkušený houbař nebo začátečník si také může hadovku splést za smrže, nejpravděpodobněji za smrže polovolného. Z vajíčka rostou i další houby, jako je květnatec Archerův nebo mřížovka červená, která se může u nás velice vzácně objevit.

Houbu jsem našel v nedalekém lesíku při velkém suchu, takže jsem rád, že alespoň něco se podařilo najít. Pokud jste trochu dobrodruzi, tak můžete zkusit hadovku ochutnat, já jsem zatím k tomu nedospěl :-)

 

Autor: Petr Lukáš | čtvrtek 13.7.2023 13:54 | karma článku: 11,23 | přečteno: 295x