Anýzovník vonný, nejedlá dřevokazná houba s příjemnou vůní

Pokud se budete pohybovat v místech, kde se nachází především smrkové pařezy, případně od jiných jehličnanů, tak velmi pravděpodobně narazíte na tuto dřevokaznou houbu s příjemnou anýzovou vůní.

Před pár dny jsem se byl podívat do blízkého lesa, co se dá najít. Vzhledem k tomu, že jsou tam i jehličnany, tak se tam dal najít a anýzovník voný a to dokonce na více místech.

Anýzovník vonný je hojný víceletý choroš, který roste na mrtvém dřevě jehličnanů, nejčastěji smrků. Častokrát se na místě objevuje více plodnic. Někdy se jí také říká trámovka vonná. Jedná se o nejedlou houbu

Anýzovník je typický především svou anýzovou vůní. Klobouk je v žlutohnědých odstínech a později až černohnědý. Často také se světlejším lemem(viz. foto). Na spodu se nacházejí póry v obdobných barvách.

Tato houba je dobře poznatelná a to nejen podle vůně. Dala by se snad zaměnit za trámovku plotní, která většinou dorůstá menších rozměrů a na spodku nemá póry, ale lupeny( v některým atlasech lamely). Podobná je ještě trámovka jedlová bez lemu u okraje klobouku.

V tuto chvíli to vypadá, že zima zatím má pauzu, tak by to s houbami mohlo být dobré, tak uvidíme :-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Lukáš | pátek 16.2.2024 13:37 | karma článku: 5,17 | přečteno: 80x