Ne kvotám pro ženy ve vedení firem

Minulý týden přišlo ministerstvo práce a sociálních věcích vedené paní Marksovou-Tominovou opět s myšlenkou podpory zavedení kvót pro zastoupení žen ve vedeních obchodních společností. To je opravdu v moderní době potřeba?

Ne, není. Jakákoliv podpora pohlaví není podle mne v pracovní sféře vůbec v pořádku. Podporovat by se měli schopní jedinci, bez ohledu na to, zda se jedná o muže nebo ženy. V současné době, kdy je minimálně západní společnost otevřená všemu možnému (například taková Conchita Wurst by mohla vyprávět), jsou takové kvóty něco, čemu vůbec nerozumím.

Za svoji profesní kariéru jsem vystřídal dva zaměstnavatele a oba můžeme považovat za více méně úspěšné hráče v oboru a obě dvě společnosti ovládají ženy. Žádná z nich kvótu, aby se stala ředitelkou, nepotřebovala. Žádná z mých současných nadřízených či kolegyň nepotřebovala kvótu pro to, aby se z juniorních pozic dostaly výše. Takže se ptám – proč přesně jsou tedy kvóty pro ženy potřeba? A nebo - pro jaké ženy je kvóta vhodná? Pro ty, co se neumí sami prosadit?

Pro všechny, kteří chtějí dosáhnout nějakého pracovního úspěchu a posunu, platí to stejné – snaha, vytrvalost a šikovnost. A musí se samozřejmě chtít. Můžete namítnout, že schopní a poctiví lidé se stejně nikam nedostanou, protože místa, na která by patřila, jsou dávno přerozdělena na základě různých vazeb. Možná to tak někdy je, ale osobně pevně věřím primárně v přísloví „každý svého štěstí strůjce“. A tohle žádné kvóty stejně nevyřeší...

Zavedení kvót pro ženy rozhodně nepovede k posílení postavení žen na trhu práce. Obávám se, že by takové nařízení spíš vedlo přesně k opačné akci – začneme se na ženy ve vedení firem dívat jako na „plnění nějakého nařízení“, nikoliv jako na přirozené autority a kapacity, kterými některé ženy - leaderky skutečně jsou.

Osobně se domnívám, že k přirozenému zvýšení žen ve vedení společností začne docházet postupně, s tím jak bude probíhat generační výměna napříč všemi společnostmi. Chápu, že se zdá tento proces poněkud pomalý, ale pokud se taková změna bude dít postupně a "zezdola", nikdo s tím nebude mít žádný problém. Rozhodně si nemyslím, že by nedostatek žen ve vedení obchodních společností byl palčivý problém naší doby, který by potřeboval konkrétní akci ze strany ministerstva.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Kopecký | pondělí 23.6.2014 15:30 | karma článku: 22,91 | přečteno: 704x
  • Další články autora

Petr Kopecký

Když vaří chlap, část druhá

13.9.2016 v 19:44 | Karma: 16,15

Petr Kopecký

Dovolená bez ČECHŮ

11.9.2016 v 20:11 | Karma: 18,42

Petr Kopecký

Když vaří chlap, část prvá

11.9.2016 v 8:30 | Karma: 19,11

Petr Kopecký

41 neznámých

18.7.2014 v 10:16 | Karma: 19,19

Petr Kopecký

Co nám realitní makléř neřekl

9.6.2014 v 10:30 | Karma: 21,83