Meteorologické věštění.

Tak Vám povím, že kdybychom se ve středu, když jsme se rozhodovali, zda dnes pojedeme navštívit naše přátele přes půl Moravy, nechali ovlivnit předpovědí počasí, která říkala, že bude snad jen kolem 12 stupňů a bude hrooooozně pršet, byl bych dnes vzteky bez sebe. Opět - meteorologická věštba nevyšla.

Nevím jak je na tom zbytek republiky, ale mám dojem, že většina Moravy zatím není zasažena tou prudkou změnou počasí, která měla přijít s prvním květnovým dnem. A tak se ptám, k čemu vlastně je, že v relacích o počasích hlásí „jak bude“? Ano, vím, že předpovědi to nejsou 100 %, ale já si snad už ani nepamatuji, kdy nějaká předpověď vyšla...

A tak se naše milé rosničky (a ropušáci) můžou chytnout za nos. Jejich předpovědi nejsou o nic přesnější než předpověď budoucnosti od cirkusové vědmy. Ale možná si toho už jsou vědomi i samotní televizní dramaturgové – vždyť relace o počasí na naší veřejnoprávní televizi začíná nějakými fotografiemi, které posílají diváci a rekapitulací „jak bylo dnes“ (a to mě má zajímat proč, když jsem DNES viděl, jak bylo?) Asi je to jen vata, kterou potřebují vyplnit čas... A následuje předpověď ve stylu (a to Vám nelžu, to jsem doopravdy slyšel na vlastní uši): „ Zítra očekáváme jasno, přechodně polojasno s lokální oblačností, nejsou vyloučeny srážky, které mohou místy v úhrnu dosáhnout 10 mm“. Ehm, dobře – takovou předpověď ale umíme všichni a stačí nám na to dvě slova: „Nějak bude“.

Mám dojem, že zhruba před rokem ohlásil Český hydrometeorologický ústav, že přestane vydávat předpovědi na 14 dní. Navrhuji tedy přestat vydávat i týdenní předpovědi a převést celé relace o počasí jen do obecné roviny, případně se omezit na hlášení o rozptylových podmínkách... Protože jinak to začíná celé postrádat smysl.

PS. A dejte si pozor na ten prudký vítr, který se na nás žene!

PPS. A slunce v duši!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Kopecký | pátek 2.5.2014 15:30 | karma článku: 16,95 | přečteno: 642x
  • Další články autora

Petr Kopecký

Když vaří chlap, část druhá

13.9.2016 v 19:44 | Karma: 16,15

Petr Kopecký

Dovolená bez ČECHŮ

11.9.2016 v 20:11 | Karma: 18,42

Petr Kopecký

Když vaří chlap, část prvá

11.9.2016 v 8:30 | Karma: 19,11

Petr Kopecký

41 neznámých

18.7.2014 v 10:16 | Karma: 19,19