Zrození šampiona

     Občas člověk zahlédne dobrý film. Třeba o tom, jak by se jeho život vyvíjel jinak, kdyby se narodil v USA.

      Film má několik vrstev. Mnohé pro nás těžko pochopitelné, protože neznáme prostředí, jeho historii a reálie. Čemu rozumíme je sport a vzdělání.

     Každý z nás měl v mládí pro něco talent. Mnozí vynikali v různých sportech. Kdo měl píli, mohl se dostat na špici amatérského sportu. Na průmyslovce jsme měli spolužáka, který kopal 1. ligu za Škodu Plzeň.

     Když se začal sport profesionalizovat, školy se tomu přizpůsobily. Sportovci měli individuální programy, chodili do školy jen na zkoušky. Dnes je to ve fázi, kdy už 4leté děti tvrdě trénují, rodiče s nimi vstávají časně ráno, vodí je do speciálních škol, stěhují se do sportovních středisek za nejlepšími trenéry. Rodiče se pro děti doslova obětují.

     Vrcholem je škola v USA. Ta je vysněným cílem pro děti z různých oborů, sport nevyjímaje. Vše se dělá na špičkové úrovni. Na rozdíl od nás si Američané nadaných lidí váží. Už v útlém věku talenty vyhledávají a dále s nimi pracují. Je to propracovaný systém, který se podobá byznysu. Školy se o dobrého sportovce doslova přetahují (ve filmu dostával nabídky i Majklův malý bratr).

     Podmínkou sportovního stipendia je dobrý prospěch. Amerika neprodukuje jednostranně zaměřené nebo podprůměrně vzdělané sportovce. Proto rodiče museli vzít soukromou učitelku, aby s Majklem vzdělání dohnala. Úsilí korunoval úspěch, z Majkla se stal špičkový sportovec.  

     I když film byl natočen podle skutečného příběhu, nebyl to příběh všední nebo tuctový. Amerika příležitost nabízí – ne každý ji využije.   

 

  

       

 

...
Tento blog je neveřejný, cenzor Jan Dvořák ho odstranil z hlavní stránky blogů iDnes. Proto tak nízká návštěvnost, proto tak mizivá karma. Za Plesla to lepší nebude, cenzura na iDnes zvítězila.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Jánský | pondělí 29.12.2014 21:23 | karma článku: 0 | přečteno: 68x
  • Další články autora

Petr Jánský

Fuksa chce odškodnění za vazbu

17.2.2015 v 12:18 | Karma: 6,40

Petr Jánský

Válková škodí

17.2.2015 v 9:33 | Karma: 4,50

Petr Jánský

Pro jistotu

16.2.2015 v 12:45 | Karma: 5,49

Petr Jánský

Babiš na rozcestí

16.2.2015 v 9:03 | Karma: 5,87

Petr Jánský

Platová plichta 2

15.2.2015 v 10:08 | Karma: 4,07