Rath se podívá do očí poslancům

Ještě nikdy se nestalo, aby se den ze dne a z hodiny na hodinu z poslance stal vězeň. Poslanecká imunita ve vteřině vzala za své.

     Dr. Rath je tvrdý chlapík. Dokázal se postavit zákeřné facce dr. Macka a na mikrofon řekl: Jste zbabělec. Kdyby rvačka trvala o chvíli déle, Macek by to schytal.

     Nyní je Rath řízením osudu ve zdánlivě obdobné situaci. Kdosi na něj zákeřně zezadu zaútočil. Jenže vzápětí mu nasadili pouta, takže Rath nemohl ani pípnout, natož se bránit.

      Jednání výboru, který už má předem jasno v tom, že doporučí Ratha vydat ke stíhání, bude neveřejné. Škoda. Myslím, že dr. Rath pronese jednu ze svých nejlepších řečí. Možná se zeptá předsedy výboru a předsedy ČSSD Sobotky, kdo dal souhlas s odposloucháváním jeho hovorů. K odposlouchávání poslance totiž musí být souhlas sněmovny. Jestliže sněmovna souhlas nedala, odposlechy nemohou být použity jako důkaz. Pakliže by dr. Rath zadržen na základě odposlechů, jak se tím od počátku Policie ČR chlubí, pak takové zatčení je neplatné.

     Jak jsme se dověděli od Johna na Primě, dr. Rath toho hodně ví a spíše než jako obviněný by měl mít statut korunního svědka. Možná, že se Rath zeptá poslanců, zda má za příslib beztrestnosti na každého z nich říct, co komu za nehty uvízlo. Způsob, jakým s Rathem zatočila ČSSD, k takovému jednání přímo vybízí.

     Všichni vědí, že dr. Rath má hodně odpůrců a nepřátel. Nenechal na nikom nit suchou. Ale pozornému občanovi neuniklo, že Rathova tvrdá slova nebyla akcí, ale reakcí. Přesně jako v případu dr. Macka. Tvrdím, že dr. Rath je charakterem, výchovou a vzděláním slušný člověk. Mimo to je ale statečný a svobodomyslný. Žádný otloukánek, na kterém můžete dříví štípat. Život ho naučil na urážku odpovědět urážkou a na facku odpovědět fackou. Je to styl oko za oko, zub za zub.

     Nemusí se to každému líbit, souhlasím s Jiřím Dienstbierem. Ale na druhou stranu neodpírám dr. Rathovi jakoukoliv obranu proti tomu, aby na významného poslance a jednoho z předních politiků byla pořádána štvanice, aby z dr. Ratha někdo šmahem ruky udělal zločince a vyvrhela.

 

      

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Jánský | úterý 22.5.2012 9:41 | karma článku: 5,56 | přečteno: 216x
  • Další články autora

Petr Jánský

Fuksa chce odškodnění za vazbu

17.2.2015 v 12:18 | Karma: 6,40

Petr Jánský

Válková škodí

17.2.2015 v 9:33 | Karma: 4,50

Petr Jánský

Pro jistotu

16.2.2015 v 12:45 | Karma: 5,49

Petr Jánský

Babiš na rozcestí

16.2.2015 v 9:03 | Karma: 5,87

Petr Jánský

Platová plichta 2

15.2.2015 v 10:08 | Karma: 4,07