Jaro, léto, burčák, zima

Jak už název či řekněme nadpis napovídá, chtěl bych se dnes podělit o pár zážitků z prožitého víkendu v Mikulově. Nebyl jsem tam úplně poprvé, ale teprve nyní jsem se zúčastnil vinobraní.

S naším souborem jsme tam jeli na taneční vystoupení. Už při domlouvání podmínek si naše vedoucí stále opakovala, jak můžou pozvat Pražáky na hodinové vystoupení na Moravu. Ale proč ne. A když už jedeme takovou dálku, požádali jsme o možnost přespání.

V sobotu ráno nasedáme do autobusu a vyrážíme směr Mikulov. Cesta jde celkem svižně. Až na to drncání po D1. Ale to už patří, řekl bych, také k folkloru naší země.

Jedu jak Pražák hlava nehlava, mám jediný cíl a přede mnou je Pálava …

Po příjezdu jsme dostali pásky na ruce, abychom mohli do prostor pro účinkující a poté taky do centra dění. Měli jsme ještě asi 2 hodiny čas a tak přišla vhod myšlenka, vyrazit na burčák. Naštěstí to nemělo žádný dopad při vystoupení. To jsme začali v 13:45. Ve stínu více než 30°C a před námi hodina tance, hudby a zpěvu. No co vám budu povídat, nikdo nezůstal suchý. Ale poté nás čekal zasloužený oběd a přesun do tělocvičny, kde jsme měli zázemí a nocleh. Pak už jen sprcha a vyrazit do centra oslav.

Program byl bohatý, lákadel strašně moc. My jsme sledovali především 2 podia. První, kde jsme i my vystupovali, bylo při našem příchodu zaplněno cimbálovou muzikou Grajcar a s nimi Petr Bende. Musím říci, že tento projekt se Petrovi povedl a byl to skvělý zážitek. Večer jsme tu ještě shlédli skupinu Hamleti, kde jsou třeba pánové Háma, Gondík a další. Kluci se dali dohromady před dvaceti roky a dodnes dělají lidem radost. Hrají známé písničky od skupin jako Olympic, Abba a podobně. Kousek od nás při tomto vystoupení stál i pan Babiš. Vypadal zamračeně a unaveně. Ale občas i jemu kluci vykouzlili úsměv. To třeba, když Háma představoval Gondíka a řekl: „Na to, že váží jako moje kytara, mu tleskáte docela dost“. A těmito hlody obecenstvo krmili celou dobu.

Nakonec jsme přešli na vystoupení Chinaski. Vidět mimo jiné v davu šest kluků v růžových tričkách s nápisem „Krásná a nedospělá“, to byl taky zážitek. A když se frontman kapely Michal Malátný zeptal, zdali máme rádi víno, dav bouřil.

Na závěr vystoupil Kuba Kohák, který zde moderoval celý program. A z publika se ozvalo: „Zazpívej“. A dal to. Vystřihl tam Ó hřebíčku zahradnický a Okolo Hradce. A publikum zpívalo s ním.

No a nám bylo krásně. Program skvělý, teplo z vína a burčáku …

Po probuzení v neděli sedáme do kavárničky na lehkou snídani a poté vyrážíme na Svatý kopeček, abychom trochu vypotili ten alkohol. A pak už jen odjezd a dospávání v autobuse.

Závěrem chci dodat, že to byla skvělá akce a stále platí, že na Moravě je prostě nádherně a víno děláme u nás v Čechách moc pěkné.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hurt | pondělí 12.9.2016 12:41 | karma článku: 16,31 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Petr Hurt

Dvě rande pomohou

12.3.2021 v 15:43 | Karma: 15,63

Petr Hurt

Pro fanoušky, bez fanoušků

26.8.2019 v 13:22 | Karma: 10,24

Petr Hurt

Zima jak v ruském filmu

12.3.2019 v 9:33 | Karma: 21,47