Zápisník zuřivého Sparťana: Už z hor zní zvon...ve-de-ní ven. A to nás čeká derby!

Jestliže jsme se měli se Zlínem před týdnem pravdy  trochu vyladit, tak potěš pánbu. Zapařit si na Letné s nemastnými, neslanými Ševci pouze za bodíka a tvářit se přitom vyčerpaně, jako po zápase s Barcou, tak to už je vážně síla! 

Jeden můj kamarád se mě onehdy zeptal, o čem budu psát až se Spartě bude dařit. No, nechci vypadat jako škarohlíd a posměváček, ale s tímhle, co nám Sparťani každý víkend servírují, mám námětů do konce svého produktivního života. Protože poté půjdu do důchodu, dostanu Alzheimera a bude mi to jedno.

Musím se přiznat, že jsem si ještě před zápasem dal nějaké to lahvové, abych nebyl tak natěšený na tři body a na druhou stranu se zase tolik nerozčiloval, když by to (opět) nevyšlo. To, že to opravdu nevyšlo a Ševci vezou ze Sparty bod, mě tedy nechalo v klidné, rezignující náladě. Ale přesto, jako praktikující sparťanský fanda, zažívám opravdu krušné časy, beze světélka na konci tunelu. I když třebas jen z petrolejky.

Ona i práce správce fcb profilu klubu je momentálně jen pro splachovací nátury (a podezřívám vedení, že tam pracuje fanoušek Slávky). Vymýšlet takové optimistické slogany jako "Na jaře poprvé za tři body" "V sobotu hraje Sparta" nebo "Sobotní program Sparťana je jasný" (možná nejsou úplně přesně prezentovány, ale to je jedno) chce opravdu kuráž. Trochu mi to připomíná třeba bolševické, optimisticky bojovné "Ani zrno nazmar". Všichni věděli, že hospodářství jde do někam, ale hlídky kontrolovaly kolik zrníček se vysype z valníku do prachu u silnice. Já jako Sparťan bych měl sobotní program jasný. Dopoledne bych si zašel na Strahov podívat se na svižný fotbal béčka a odpoledne bych byl s kamarády někde v hospodě a při dobrém pivku a jídle bych jen tu a tam číhnul na telku, kde by se zrovna hrálo áčko proti Zlínu. A bylo by.

Ona i návštěva nějaké antické tragédie v Národním totiž přinese více zábavy a legrace než sparťanská truchlohra. Stačí se podívat do obličejů "železných" Sparťanů při zápase nebo po něm. To máte pocit, že se koukáte na ukňučené a vystrašené velikonoční králíčky, kteří se bojí až si nadělají do kalhot (pardon, do kožichu). V rozhovorech s nimi pak neslyšíte žádné plamenně přisprostlé projevy plné odhodlání, ale jen tichým hláskem světu zvěstují, že se to nepodařilo a že zatím netuší, kde je problém, ale že snad příště, možná....kdo ví! Bože můj, to jsou Sparťani? Dovolte, abych se zasmál...haha, hoho....asi tak, jako se smějí naši soupeři, když vidí ty naše "odhodlané" borce nastupovat na trávník. 

Jenže ruku na srdce, bude problém opravdu jenom v sebevědomí? Některé "vlastizrádné" komentáře na fcb hlásají, že ani kvalita kádru není hodna Sparty. Bingo! Ono totiž i sebevědomí přichází s kvalitou. Viz třeba Kanga, ten má sebevědomí na rozdávání (možná až příliš) a stabilně je jedním (ne-li jediným) z nejlepších hráčů na place. A pak se podíváte na Tetteha, jeho nešťastné obličeje a je vám už jasné, proč se raději zastaví, když maže sám na bránu. Ten chlapec si nevěří a věřit nebude. A má vůbec na to? Hrál by v časech Nedvěda a Honzy Kollera? Jo hrál, v Horních Měcholupech. Ale kdyby šlo jen o útok, to by bylo veselo. Ono se to týká většiny kádru. Počínaje stopery.....No vážně, neviděl jste někdo Štětinu před zápasem v Tipsportu. Protože jinak absolutně netuším, co takový hráč ještě hledá ve Spartě. A nebo třeba Hanousek? Kluk jeden poctivá....ale dá se jenom s poctivostí vyhrát titul? Řeknu to popravdě, nedá. A to se stavte třeba na hlavu.

Jestliže nám po trávníku běhá jakási průměrná garnitura, tak v kancelářích na Letné to spíše vypadá céčkový mančaft. A nebo na amatéry s obrovským sebevědomím. To spíš! Schválně, kdo z ostatních ligových šéfů uznává Čupra? Jakási figurka ze šmantu, která údajně dvakrát! do týdne dojíždí na Letnou. To má být obávaný a vlivný vládce kdysi slavného klubu? Čekal bych, že v době nevídané sparťanské krize bude její hlavní šéf dnem i nocí v kanclu a hledat spolu s ostatními řešení, napínat páky, připravovat krizový plán, zapojovat vlivné kamarádšofty. Prostě dělat vše proto, aby Spartu dostal z toho marasmu. Ale on si kliďánko dál řídí Křeťovu firmu v Bratislavě. To fakt není k zasmání, to je k pláči.

A ví to každý soudný Sparťan, kde je zakopaný králík. I proto se v sobotu z tribun neslo: VE-DE-NÍ VEN!

A takhle to vidím já. Mějte hezkej tejden.

Autor: Petr Horký | pondělí 2.3.2020 13:53 | karma článku: 19,16 | přečteno: 495x