Zápisník zuřivého Sparťana: Kozák! Neválej se v tom vápně a trefuj proboha bránu!

Minulé, první kolo, jsem si nafackovali, položili před sebe pár výzev, udělali několik změn v sestavě a vyrazili na Peltičův Jablonec. A hle! Hra se povedla, výsledek se povedl a ukázalo se, jak je důležitý mít svého Kangu!

Je dobrý, že Jílek nemluvil jen tak do vzduchu a dokázal mančaft připravit na reparát s Jabkama. Opravdu to bylo něco úplně jinýho: kluci lítali sem tam, do vápna lítaly centry, presovalo se, nabízelo se, nikdo se nebál balónu. Takže za fanoušky dobrá, zvlášť když máme tři body doma.

Na nadšený jásání je však ještě trochu brzy. Stejně tak jako po průšvihu se Slováckem se nesly komenty v duchu toho, že je potřeba mít trpělivost a nepíchat hned do toho vidle, tak po našem prvním přesvědčivým vítězství na plukovníkovou gardou není potřeba hned se vznášet na vlně euforie. Nevím, jestli je to jenom můj dojem, ale vypadá to, že Jablonec při cestách na Letnou prohrává už v Hodkovicích nad Mohelkou. Jestli je to respektem nebo něčím jiným, nevím. Jistý je, že se mu dlouhodobě na Spartě nedaří. A dost možná by to byla i ostuda si s Jabkama neporadit; zvlášť po tom, co jim Peltič zase pustil žilou a prodal co mohl. Na druhou stranu to vůbec nesnižuje výkon našich borců. Měli chuť do hry a tentokrát přidali i kvalitu. Jo kvalitu. Holt, být poctivka s klaďáckým charakterem jenom nestačí. Snad i proto tentokrát seděl Husťa jen na lávce.

A jsme u toho. Na Kangu se většinou kydá, teda aspoň v minulý sezóně se kydalo. Že nemá to a zase tohle, že se chová tak a tak, že je to sice fotbalista skvělej, ale ten charakter a blaábláblá. Už několikrát to měl ve Spartě nahnutý, kolikrát seděl na lavici jako náhradník. Jo, je to rebel a je svůj. Pro spoustu lidí okolo fotbalu neuchopitelný a nesrovnatelný individualista. Jo asi jo, je to s ním těžký. Ale bez něj nemožný! Ono, většina těch geniálnějších jsou tak trochu grázlíci. Žádní Dušínové. Zkusme ho tak brát a nechme ho tvořit. Vyplatí se nám to. Vypadá to, že Jílek to pochopil. Tak teď jde jen o to, aby sám Kanga nepřestřelil.

Ale proti Jablonci nebyl tentokrát sám. Mladý Krejčí, neviditelně, ale výborně hrající Hašek, Hlóža, atomový mravenec Plavšič, Sáček. Pochválit se dají všichni, změny pomohly. Přesto si jsem moc nepochopil, proč to odnesl i Kaya. Proti Slovácku nebyl nejhorší na place a přípravu odehrál dobře. Stálo by za to, dám mu trochu důvěry. Určitě by měl motivaci. Tímhle ho shazujeme docela zbytečně. Zvlášť, když Radakovič není rozhodně lepší. Na druhou stranu to byl Jílkův kůň v Olmíku a ten se ho rozhodl podržet. No uvidíme.

Nakonec jsem si nechal Kozáka. Jojo, co ten chlapec spálí je neuvěřitelný. Jenže, Jílek mu dál věří a já myslím, že je to tak dobře. On se do těch šancí dokáže dostat. A ne nějakou náhodou. Umí se postavit, vybrat si místo, udělat prostor pro ostatní. Hraje inteligentně. Pro mančaft je důležitý, měl by být v základu. A až mu to tam poprvý spadne, věřím, že se rozjede. Není první ani poslední útočník, kterýmu to momentálně nepadá.

A takhle to vidím já. Mějte hezkej tejden.

Autor: Petr Horký | úterý 23.7.2019 17:35 | karma článku: 9,30 | přečteno: 325x