Lze ještě o některých evropských politicích mluvit jako o demokratech?

Spíše než o demokratech, lze v souvislosti s některými, bohužel předními evropskými politiky, mluvit o demokraticky zvolených politicích s  diktátorskými manýry. Ukazuje se, že EU je všechno, jenom ne demokratická instituce.

V Rakousku proběhlo první kolo prezidentských voleb, které nečekaně jasně vyhrál kandidát Svobodných (FPÖ) Norbert Hofer. Kandidát strany, která, protože ,,nevyje'' s oficiální unifikovanou politickou linií EU, je nazývána stranou populistickou, tedy přesně ,,Rechstpopulistische partei'', podobně jako v Německu AfD, či ve Francii Národní Fronta. 

Evropou napříč, v ,,demokratických'' stranách'' propukla panika. Nedej bože, to by tak chybělo, aby eurounijně kritická, vítací politice nenakloněná, strana ovládla Rakousko. Jak k tomu přijdou ,,tradiční osvědčené strany'' a jejich kandidáti? Zejména v sousedním Německu to nehodlají dopustit, zřejmě pod vlivem tamního úspěchu též ,,onálepkované'' AfD a ústy Sigmara Gabriela, předsedy druhé nejmocnější strany SPD, volají po jednotné frontě proti kandidátovi FPÖ a podpoře protikandidáta, ,,zeleného'' profesora ekonomie Alexandra van Bellen. Pan Gabriel se tak vyjádřil v Bild-Zeitungu. A ačkoliv německá vláda prostřednictvím své mluvčí prohlásila, že nehodlá volební boj v sousedním Rakousku komentovat, vyjádřil se tak ministr vlády a předseda koaliční strany. 

Pan předseda se zcela nedemokraticky vměšuje do vnitřních záležitostí suverénního státu. Ve zvolení kandidáta, který má, zatím, velkou podporu voličů, vidí nebezpečí příklonu Rakouska doprava. A tomu je potřeba všemi prostředky zabránit. Chtělo by se říci demokratickými, když už se chce vměšovat, ale o tom si můžeme nechat jenom zdát. Jistě dojde k mohutné mobilizaci ,,demokratické'' fronty a médií. Zřejmě na povrch najednou ,,vyplavou'' různé aféry a aférky pana Hofera, či jeho podporovatelů. Či jen tak mimochodem bude docházet k jeho diskriminaci ve veřejnoprávních médiích. A jako třešnička na závěr, strašení rakouské veřejnosti, co bude následovat, zvolí-li si přesto kandidáta Svobodných. Když se nebude jednat přímo o vyhrožování.

Protože účel světí prostředky a k čertu s demokracií, když jde o osud EU! A že budou mít evropští ,,demokraté'' napilno: už v červnu se budou v referendu vyjadřovat Britové k Brexitu. Takže jestli on ten Obama neměl raději přijet až v květnu.

Autor: Petr Horký | středa 27.4.2016 1:35 | karma článku: 29,22 | přečteno: 553x