Koza zůstala celá, ale vlk zuří

Bundestag skoro všemi hlasy schválil arménskou rezoluci a vraždění Arménů Turky za první světové války nazval genocidou. A to se sakra nehodí s ohledem na smlouvu EU a Turecka ohledně uprchlíků.

Čtvrteční hlasování Bundestagu o tzv. arménské rezoluci už před jejím přijetím vzbuzovalo hysterické reakce Erdoganova Turecka, v níž se mu vůbec nelíbilo ,,ohodnocení'', podle něj ,,běžných vojenských operací'', jako ,,Völkermord'', tedy genocida. Osobně zavolal Frau Merkel a požadoval stažení inkrimovaného slova z rezoluce. Hrozil odvetnými opatřeními a ochladnutím vztahů mezi oběma zeměmi. Jako první reakce na přijetí rezoluce v tomto znění (a tedy s pěkně zvýrazněnou genocidou) bylo odvolání tureckého velvyslance v Německu k ,,pohovorům''. Pěkně to v Ankaře prodiskutují a pak se prý uvidí. Či-li, docela vážná situace mezi dvěma zeměmi, jejichž vztahy jsou přes jedno století více než specifické. A ještě větším průšvihem se to jeví ve světle toho, že právě na Turecko vsadila Angela Merkelová při řešení uprchlické krize. Vlastně tak s Tureckem spojila svůj politický osud, protože neúspěch smlouvy, prosazené právě a hlavně Merkelovou, se jí může stát politickou konečnou. Ačkoliv Erdogan používá smlouvu a vlastně celou uprchlickou krizi jako prostředek vydírání EU, a tříská z toho politické body pro sebe a politický islám v Turecku, v EU je smlouva do omrzení všude prezentována jako úspěšná a výhodná. Proto nemůže teď Angela Merkelová potřebovat jakýkoli kolaps ve vztazích s Erdoganem.

Hlasování o rezoluci tedy kancléřce v tomto čase jistě nepřišlo vhod. Je proto příznačné, že se hlasování sama nezúčastnila. A celé dění komentovala v tom smyslu, že je pevně přesvědčena o tom, že to nebude mít vliv na vztahy mezi oběma zeměmi a už vůbec ne na smlouvu mezi Tureckem a EU. Nakonec, co mohla chudák paní kancléřka také říci jiného, že? Evropská komise a paní Merkelová zatím ještě nedokáží ovlivnit hlasování v tak demokratické instituci, jakou je Bundestag. 

A tak nezbývá než doufat. A dost možná i jednat. Třeba nabídnout Erdoganovi nějaký ústupek nad rámec uzavřené smlouvy, aby se rozlobený ,,sultán'' trošku uklidnil. Třeba to půjde.

Autor: Petr Horký | sobota 4.6.2016 20:53 | karma článku: 31,46 | přečteno: 1469x