Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Shabbat Shalom

Je třetího dubna, dvatisícečtrnáct. Skoro mi přijde, jako by někdo kalendář otáčel po deseti stránkách a ne po jedný. Jsou to už tři roky, co sem se přesně touhle dobou procházel po Svatý Zemi. Namísto v luxusnim teple mýho pokoje, provided by Ikea, jsem v otrhanejch converskách s batohem na zádech putoval po vyprahlý poušti. Ten samej člověk, ale přitom uplně jinej. V televizi dávali nedávno Pána Prstenů. Na konci třetího dílů, když je zlo zničeno a Frodo se vrací do Kraje, kde ale už není tak uplně šťastnej, nostalgicky pronese:“Jak se člověk vůbec může vrátit?“, načež se opět vydá na cestu.

Tady, v mym vlastnim Kraji, asi rozumim tomu jak to myslel. Cesty a Dobrodružství Váš vnitřně změněj a už není cesty zpět. To, co zažijete a vidíte ve vás nechá stopu, která Vám nedá spát a Vaše srdce se už doma nebude cítit na správném místě. Získáte nadhled a perspektivu, ale už nikdy Vám nebude stačit pohodlí domova. Lákání dálek.. kolik toho o nich bylo napsáno.

Chci napsat o tom, jak jsem přijel do Jeruzaléma, ale je to těžší, než jsem si myslel. Tyhle zážitky, který už se nemusí opakovat, jsou tak silný, že se o nich bojim i napsat, protože bych je moh napsat špatně. Ne snad nepravdivě, ale vim, že když o tom napíšu teď, už o tom nikdy nebudu psát znova. Nevim, jestli jsem připravenej na to o nich psát. Nebo o tom, jak jsem se potkal starýho ožralu v baru ve Vancouveru, co mi změnil život, a už sem ho nikdy neviděl, abych mu moh poděkovat. Anebo ten smutnej kluk, kterýmu umřel táta, a poradil mi, ať jedu na jih místo na sever. Ani sem o tom nikomu nevyprávěl. Psát o tom by znamenalo uzavřít ten kruh událostí a vyrovnat se s tim, že je čas jít dál. Ale to je asi život.

Tohle není žádnej světobornej nález. Každej, kdo cestuje to ví a uvědomuje si to. Dnešní generace vysokoškolských studentů by se dala nazvat taky jako Erasmus generation. Jet na semestr do zahraničí asi nikdy v minulosti nebylo jednodušší, díky Evropská Unie! Má to určitě obrovskej kulturní a společenskej přesah, ale každýho, kdo někam vyjede, ta zkušenost změní. Troufám si říct, že k lepšímu, i když být spokojený je pak o trochu těžší. Ale není cestování jako cestování. Nebudu teď mluvit o extrémech jako je zájezd s Exim Tours anebo jet se podívat jak se vyvíjí konflikt v Sýrii, ale vždycky prosím lidi okolo mě (když někam jedou), ať jedou na vlastní pěst.

Občas je to o hubu. Dostanete se do situací, který Vás ani ve snu nenapadly, a tam začíná veškerá zábava, kterou Vám cestovka nezprostředkuje. V tu chvíli to tak ani brát nemusíte, je to opruz, zima, ste mokrý, všude to smrdí a chcete jen bejt doma v teplý posteli. Kolikrát už jsem se styděl přesně za tenhle pocit. Ale nakonec se budete chtít vrátit a projít to všechno znova. Protože tam, v tý zimě a nepohodlí, jste byli dokonale odkázaný na vlastní schopnosti a vlastní život jste si uvědomovali skrz šrámy na duši. Tenhle pocit je jako droga. Žádná chemická substance se tomu nevyrovná (a právě těma si můžete ten pocit zkoušet nahradit po návratu domů-nejsem vyjjímka). Adrenalin vám tluče do hlavy a je jen na vás, jak se bude příběh vyvíjet dál. Můžete zavřít knížku, vzdát to a vrátit se zpátky. Nebo zavřete oči, řeknete si „seru na to“ a jdete dál, peklem, až dojdete na konec a už Vás nic nerozhodí. Jako člověk vyrostete.

Tyhle zkušenosti jsou pro mě důležitější než vysokoškolskej titul, a proto si je dávám do životopisu. Možná je to divný, ale to je mi jedno. Když se mě na to někdo u pohovoru zeptá, rád mu to vysvětlim a je mi jedno jestli to pochopí nebo ne. Nemám žádnej respekt k profesorům, co si udělaj Bc,Mgr,PhD, a pak jdou učit, nejlíp třeba něco jako je diplomacie. Praktický zkušenosti jsou všechno.

Na první pohled poznáte, když máte co dočinění s člověkem, kterej viděl svět a plavil se po mořích. Nevim jak je to možný, ale zdá se mi, že naše oči vyzařujou příběh každýho z nás. Osobní tragédie, křivdy, provinění, hříchy i čistota, všechno to máme napsaný tam, kde to každej může vidět.

Všechny důvody, proč si nemůžete splnit svoje sny jsou vaše vlastní výmluvy. Není nic jednoduššího než sebrat se a jet. A jestli něco platí, pak to, že cesta je důležitější než cíl.

Autor: Petr Holoubek | čtvrtek 3.4.2014 13:43 | karma článku: 15,46 | přečteno: 1042x
  • Další články autora

Petr Holoubek

Jak se (ne)nechat pojistit u T-Mobile

Tento "článek" vznikl hlavně jako výsledek rozhořčení nad jednání korporace s jednotlivcem. Nehledejte v něm žádné literární kvality.

26.5.2016 v 14:17 | Karma: 29,21 | Přečteno: 3191x | Diskuse| Společnost

Petr Holoubek

500 slov - Přeludy

"A pak jsem pět let nenapsal vůbec nic." řekl Jiří Hlásek, známý jako Krchovský, na jednom z jeho autorských čtení.

16.5.2016 v 14:05 | Karma: 11,84 | Přečteno: 433x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Holoubek

Kafíčka a dorty

Zabředl jsem. Nevím, jestli je to dobře nebo špatně, ale můj život dostal řád a pravidla. Pohybuju se nikoliv z kontinentu na kontinent ale z periferie do centra a zase zpátky, pevně podle pracovní doby.

7.1.2016 v 15:50 | Karma: 11,83 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Petr Holoubek

500 slov - Ztracený ráj

K většině kostelů v podhůří, odkud pocházím, vedou schody. Staré, kamenné schody, široké a ne moc vysoké, aby po nich nebylo těžké vystoupat – k bohu.

3.1.2016 v 12:42 | Karma: 10,03 | Přečteno: 350x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Holoubek

Bůh není

S touhle jednoduchou myšlenkou trávím páteční večer. Je asi deset hodin, před dvěma hodinami jsem přivezl dědu z hospody a zbytek rodiny si ještě užívá života. I za mě.

7.12.2015 v 12:33 | Karma: 11,51 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při přestřelce s hledaným mužem v USA zemřeli čtyři policisté

30. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  9:44

Životy čtyř policistů si vyžádala přestřelka s hledaným mužem, která se odehrála v pondělí v...

USA začaly u Gazy se stavbou mola, Pentagon bude stát přes sedm miliard

30. dubna 2024  9:42

Americká armáda zveřejnila fotografie, které ukazují výstavbu provizorního mola pro námořní...

Univerzita začala s podmínečným vylučováním studentů, kteří neukončili protesty

30. dubna 2024  8:35

Kolumbijská univerzita v New York City začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do...

Vedení TOP 09 jedná o ministrovi. Dorazil Tuleja, pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  8:04

Vedení TOP 09 rozhoduje o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Helenu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 974x
Jsem nikdo. Stejně jako vy.Pokud chcete dostávat upozornění na nové články, přidejte si moji stránku na Váš facebook.
https://www.facebook.com/500slov

Seznam rubrik