Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ptejme se. Teď je čas

Základním rysem české politiky je všudypřítomná vzájemná nesnášenlivost. A trvá to již dosti dlouho. Produktem této nesnášenlivosti je poněkud odpudivá spleť, která připomíná spíše skládku nebezpečného odpadu.

Pokud nemáte „hlavu vzhůru“, nejste „supr“ a nemáte už toho „dost“, pak budete jisto jistě zakuklený socialista či rovnou pravdoláskař. Pro jistotu si Vás někdo napíše na svůj seznam nepřátel. Mimochodem, co je tak asi opakem pravdoláskařů? Zřejmě to budou lžinenávistníci. Stačí k tomu málo. Musíte se přihlásit k odkazu velkého šamana české rádoby pravice a vyznávat jeho specifický ismus. Život je pak jednodušší, fixace na modlu se stává navigací v tom komplikovaném světě.

Favorit blížících se voleb si svou nemalou porci nesnášenlivosti zanesl rovnou do své domovské stáje. Nedostatečně saturováni kandidáti se obracejí na soudy, aby změnily pořadí na kandidátkách jejich partaje. Ve stejné době si bere hradní kancléř neplacené volno a jede sbírat hlasy přátel do Zlína a blízkého okolí. Do Parlamentu míří i flexibilní křesťanská strana, možná posílena o úspěch v nedávných církevních restitucích. Zelení se jako již tradičně před volbami rozpůlili a nabízejí dvě značky, aby tím uspokojili i náročnější publikum. Ano, aha, pak je tady ještě nabídka impéria Agrofert a česko-japonské cestovní kanceláře. Prý je třeba zaútočit na ty, kteří to až příliš dobře uměli s erárem, pumpovali dotace a začínali svůj byznys s podivnými zdroji a kontakty atd. Zárukou úspěchu je dobře zacílit na nepřítele. A kdo to jsou ti nepřátelé? To jsou přeci oni, ti druzí, ti ostatní,…

Své pozice pravděpodobně posílí i parlamentní opozice s komunistickou fasádou. Stačilo k tomu málo. Počkat si. Bývalá vládní jakoby pravice za sebou zanechala spoušť a nezakryjí to žádné sebevzletnější procesy a mantry. V pudu sebezáchovy hledá i ona své nepřátele. Je jim prezident a sjednocená levice. Tudíž ohrožení demokracie, svobody, prosperity, … Což v překladu znamená ohrožení postů, pozic, vlivu a i beztrestnosti. To je sakra silný motiv.

Psát o tom, že naše politické strany jsou málo početné, že se v nich praktikuje spíše negativní selekce v uzavřených sektách, by bylo jen opakováním již dávno vyřčeného. Kvalita se v nich nepěstuje. Stačí přeci obsadit mediální nosiče před volbami a vytvořit účinné marketingové aranžmá. Však ony se nějaké ty hlasy najdou. A zdroje? Našly se vždy, najdou se i teď. Voliči by si však měli klást ty podstatné otázky, které by měly mířit na samotný grunt našeho poloveksláckého a zároveň polostátního prý kapitalismu s údajnou lidskou tváří. Hra na pozice a opozice, na hodné a zlé, na levičáky a pravičáky je jen tradiční předvolební vějičkou.

Ptejme se tedy, kdože to přihrál Českou pojišťovnu Kellnerově PPF. Ptejme se na pozadí novoroční amnestie. Ptejme se na kořeny záhadné story skupiny Appian. Ptejme se na to, kdo kdysi dosadil Martina Romana do vedení ČEZu a kdo podepsal nevýhodný prodej OKD. Ptejme se na to, jak stát vykonával či nevykonával dozorující funkce v podnicích s majetkovou účastí státu. Ptejme se na hospodaření státních institucí. Ptejme se na to, kdo, proč a jak umožnil solárníkům jejich úchvatný boom. Ptejme se na to, jak se to stalo, že je ČR rájem hracích automatů, kasin, pančovaného chlastu a pohonných hmot, ale i nevěstinců, svévole obchodních řetězců, levných montoven a anonymních akciovek. Ptejme se na to, kam se poděla domácí výroba mnoha poztrácených komodit. Ptejme se na čerpání evropských dotací. Ptejme se na drahý proud, drahou vodu, drahé léky… Ptejme se na nekvalitní a předražené komunikace. Ptejme se. Nezodpovězených otázek je více než dost. Teď je čas.

Sémě vzájemné nesnášenlivosti se z horních pater správy země rozfoukalo do všech koutů země. Podobně jako řepku olejku ji najdete všude. Má to i zastírací charakter. Sledujeme souboje údajných titánů naší domácí pavlače a ztráty mezitím narůstají dál a dál. Slušnost je vnímána jako slabost. Vítězí šlendrián a osobní či skupinový profit na úkor celku. Hodnotová obměna společnosti je zaměňována za okamžitý politicko-byznysový prospěch pro vyvolené. Ptejme se tedy i na to, zda si umíme vládnout, a zda se umíme shodnout alespoň na společně sdílené vlastní identitě. A jaké? Existuje?

Tak dlouho jsme tolerovali excesy, až se staly normou. Čeká nás dlouhá cesta k případné nápravě. Chraňme si během ní své vlastní osobní mikrosvěty. Budeme z nich pak moci čerpat sílu a víru, že je ta náprava vůbec možná. Není to snadné. Svět se stává nebezpečným místem k žití, v němž zlo plodí zlořády. A koná tak čím dál rafinovaněji. Často si kladu otázku, zda má naše politika nějaké dno své ubohosti. Pokud ano, pak je hodně hluboké a ještě jsme si na něj nesáhli. Možná nás to teprve čeká. Snad to pak probudí většinovou společnost z jejího dosavadního nezájmu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Havlík | pondělí 2.9.2013 15:05 | karma článku: 11,78 | přečteno: 275x
  • Další články autora

Petr Havlík

Vítejte v Babišlandu

Představte si, že sedíte ve své honosné vile v Průhonicích. Jsou vánoce 2008. A říkáte si, že to nebyl špatný rok. Zdá se, že investice do politiky nemusí být nevýhodná.

18.1.2017 v 9:15 | Karma: 44,18 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Většina si to tak přeje, takže je to pravda!

Je těžké, skoro až nemožné, se vyznat v tom dnešním komplikovaném a nesrozumitelném světě. V té nekonečné spleti různých zájmů, her a mystifikací. Kdo je kdo? Co je co? A co je vlastně pravda? A co je to vlastně ta pravda?

8.1.2017 v 19:34 | Karma: 16,82 | Přečteno: 678x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Časy se u nás mění od roku 2013

Ano, časy se u nás mění systematicky a to dosti důkladně od roku 2013. V tomto roce se stal prezidentem republiky Miloš Zeman a nejsilnějším mužem české vlády Andrej Babiš.

16.11.2016 v 20:03 | Karma: 24,18 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

The Times They Are A-Changin

Trump není šálek mého čaje, ale řada voličů volila proti Hillary, která byla zcela tragická. Američané volili proti přehnané korektnosti, proti asymetrické globalizaci.

15.11.2016 v 18:37 | Karma: 16,40 | Přečteno: 318x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Společně sdílená národní identita – 3. část

Na jaře loňského roku jsem uveřejnil svou dvoudílnou úvahu na téma naší společně sdílené národní identity, kterou v těchto dnech umístil do své nabídky také jeden z výrazných internetových portálů.

14.10.2015 v 18:42 | Karma: 15,75 | Přečteno: 653x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 239
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1731x
Aktivní glosátor politického dění, vyjadřuje se k politickým a společenským tématům. Spoluautor projektu www.mapovani.cz

Seznam rubrik