Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejsme pupkem světa ani vzor pro jiné země

Nezvykle teplá zima otevřela nový rok. Pro Českou republiku to bude již pětadvacátý od roku 1989. Místo hodnocení či komentování toho či onoho jsem dnes vybral pár čerstvých témat ze zahraničních médií.

Možná Vás napadne nějaká inspirace, možná si budete klást různé otázky a možná si uvědomíte, že nejsme pupkem světa a nejsme ani v situaci, abychom ostatní příliš poučovali anebo se dokonce stavěli do pozice vzoru pro jiné.
Rumunský nejvyšší soud odsoudil bývalého premiéra Adriana  Nastaseho k 4 rokům odnětí svobody za úplatky. Byl rovněž odsouzen k 3 rokům vězení za vydírání, avšak v Rumunsku platí princip zrušení menšího trestu ve prospěch většího, proto druhá obžaloba nenavýšila výši jeho trestu. Jeho choť Dana Nastaseová byla shledána vinnou z účasti ve spiknutí a byla odsouzena na 3 roky podmínečně.
Maďaři vyřadili nabídku plzeňské Škody Transportation z miliardového tendru na nové tramvaje pro Budapešť. Důvodem bylo to, že Škoda nedokázala doložit svou vlastnickou strukturu a čelila tak vážnému podezření z neprůhledného offshorového pozadí.
V Turecku zažívají největší korupční skandál v novodobé historii. Korupční kauzy sahají do nejvyšších pater politiky, byznysu i policie. V sítí vyšetřovatelů uvízli například ředitel státní banky a dva synové bývalých ministrů.
Čínský filantrop Čchen Kuang – piao má zájem o koupi většinového podílu v amerických prestižních novinách New York Times. Čchen získal své bohatství prostřednictvím společnosti zabývající se recyklací. „Uvědomil jsem si, že vliv Timesů na celý svět je neuvěřitelně velký. Každá vláda a velvyslanectví po celém světě věnuje New York Times pozornost“, prohlásil Čchen.
Španělský vyšetřující soudce obvinil dceru krále Juana Carlose princeznu Cristinu z daňových úniků a praní špinavých peněz. Oznámil to v úterý soud ve městě Palma de Mallorca. Její vyšetřování podle agentury AFT souvisí s objasňováním aféry jejího manžela, bývalého házenkáře Iňakiho Urdangarina, který je podezřelý ze zpronevěry více než šesti milionů eur z dobročinné nadace, kterou vedl.
„Babiš na postu ministra financí je úplně zřejmý konflikt zájmů. Podnikatelské zájmy ovšem jasně zastupují i další ministři za ANO. Je to, jako kdyby Penta (finanční skupina) přímo obsazovala posty ve vládě“, napsal slovenský deník SME v reakci na navrhované složení koaliční vlády v sousedním Česku.
Bavorsko chystá výrazně více přepadových kontrol u hranic s Českou republikou. Pro novoroční vydání deníku Die Welt to řekl tamní ministr vnitra Joachim Hermann. Podle něho chce největší spolková země tímto způsobem zakročit proti přeshraniční kriminalitě a proti mezinárodně působícím zločineckým skupinám.
Bulharský energetický regulační úřad zahájil kvůli velkému množství stížností zákazníků důkladnou kontrolu v místních divizích společnosti ČEZ, Energo Pro a rakouské EVN. Řada Bulharů a firem působících v Bulharsku si podle agentury Reuters v poslední době opět stěžuje na příliš vysoké účty za energii.
„Do tří až pěti let doženeme země střední Evropy, jako je Česká republika“, říká hlavní ekonom lotyšské banky Nordea Andris Strazds. Na úroveň Finska či dokonce Německa se ale Lotyšsko podle něj nedostane dříve než v roce 2030 – stejně jako Česko. Zásadním předpokladem ovšem bude zvýšení konkurenceschopnosti a produktivity, dodává Strazds.

Autor: Petr Havlík | úterý 7.1.2014 14:18 | karma článku: 32,47 | přečteno: 5303x
  • Další články autora

Petr Havlík

Vítejte v Babišlandu

Představte si, že sedíte ve své honosné vile v Průhonicích. Jsou vánoce 2008. A říkáte si, že to nebyl špatný rok. Zdá se, že investice do politiky nemusí být nevýhodná.

18.1.2017 v 9:15 | Karma: 44,18 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Většina si to tak přeje, takže je to pravda!

Je těžké, skoro až nemožné, se vyznat v tom dnešním komplikovaném a nesrozumitelném světě. V té nekonečné spleti různých zájmů, her a mystifikací. Kdo je kdo? Co je co? A co je vlastně pravda? A co je to vlastně ta pravda?

8.1.2017 v 19:34 | Karma: 16,82 | Přečteno: 678x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Časy se u nás mění od roku 2013

Ano, časy se u nás mění systematicky a to dosti důkladně od roku 2013. V tomto roce se stal prezidentem republiky Miloš Zeman a nejsilnějším mužem české vlády Andrej Babiš.

16.11.2016 v 20:03 | Karma: 24,18 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

The Times They Are A-Changin

Trump není šálek mého čaje, ale řada voličů volila proti Hillary, která byla zcela tragická. Američané volili proti přehnané korektnosti, proti asymetrické globalizaci.

15.11.2016 v 18:37 | Karma: 16,40 | Přečteno: 318x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Společně sdílená národní identita – 3. část

Na jaře loňského roku jsem uveřejnil svou dvoudílnou úvahu na téma naší společně sdílené národní identity, kterou v těchto dnech umístil do své nabídky také jeden z výrazných internetových portálů.

14.10.2015 v 18:42 | Karma: 15,75 | Přečteno: 653x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vláda odvolala velvyslance v Rusku Pivoňku, řekl ministr Lipavský

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:12

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  12:56

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

VIDEA TÝDNE: Nehoda ve Vysočanech, nahá umělkyně i útok mečem v Londýně

5. května 2024  12:55

V pražských Vysočanech sjel řidič Porsche ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Žena utrpěla vážná...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 239
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1731x
Aktivní glosátor politického dění, vyjadřuje se k politickým a společenským tématům. Spoluautor projektu www.mapovani.cz

Seznam rubrik