Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je lépe něco se ctí ztratit, než s hanbou získat

Vážení a milí anonymní glosátoři,některé Vaše reakce nejsou neočekávané. Jsou totiž stále stejné.  Ale budiž, opakování je matkou moudrosti. Pro případnou objektivitu Vám doporučuji si přečíst mé starší texty. Včetně těch, které jsem publikoval již v roce 1992. Více najdete i v mých čtyřech knihách.

S Václavem Klausem (a ODS) jsem ukončil spolupráci v prosinci 1992. Pochopil jsem, že nemohu a nechci patřit do světa, který jej začal obklopovat a měl na něj významný vliv. Byli v něm lidé jako Čermák, Kovarčík a mnozí další, známí i neznámí. Pochopil jsem tehdy poprvé také to, že rozhodující vliv mají lidé ze zákulisí onoho jeviště. Přiznávám, že jsem byl po listopadu 1989 dosti naivní, a chtěl jsem věřit tomu, že nová generace politiků bude hájit především zájem země, kterou reprezentuje a spravuje.

Podílel jsem se na zrodu politické scény jako mluvčí OF a později jako volební manažer, ne jako ideolog a tvůrce legislativy. Nebyl jsem ani ve vládě a ani v parlamentu. Vybudoval jsem a řídil organizační strukturu a odborné zázemí ODS. Velmi tvrdě jsem vystupoval proti všem prvním pokusům o zneužití stranické příslušnosti v osobní prospěch.

Nebyl jsem oblíbencem mocichtivých náhlých zbohatlíků. Své postoje jsem i tehdy vyjadřoval otevřeně a veřejně. Činil jsem tak vždy a činím tak i dnes. Nemám se za co stydět.  Neměl jsem však své dnešní zkušenosti, neměl jsem historický odstup od převratných událostí a neměl jsem všechny informace, které mám v současnosti.

A zdaleka nejde jen o Klause, ale o všechny, kteří těm svým Faustům podepsali ty své trvalé úpisy a vydali jim nejen své duše, ale i naši zemi. Já jsem dobrovolně odešel od prostřeného stolu, v době, kdy jsem si skoro mohl prstem ukázat na téměř libovolnou porci koláče. Odmítl jsem to. Moje vlastní identita a nezávislost není a nikdy nebyla na prodej. A tudíž nejsem, a nikdy jsem nebyl, na těch zákulisních partičkách vztahově a ani jinak závislý. A současný pan prezident žije pro mne v úplně jiném vesmíru. On nekritizuje, on vlastně již jen provokuje a rozděluje společnost na své lokaje a nepřátele. Stal se mimo jiné i obětí svého ega a my s ním. O dalších jeho možných motivacích lze docela úspěšně spekulovat.

Mé texty nejsou produktem nějaké líbivé konjunkturální vlny, nýbrž výsledkem trvalého postoje. Nevzdoruji proto, abych vždy a za každou cenu tzv. vyhrál, ale hlavně proto, abych se nedal a nenechal semlít. A navíc platí, že je lépe něco se ctí ztratit, než s hanbou získat. I proto naše volební alternativa Občané.cz (www.obcanecz.cz) neuspěla ve volbách v r. 2010. Nemohla. Neměli jsme, a nemohli jsme mít, za zády Janouška s Hrdličkou, či podporu Bakaly, Hávy, Chrenka, Romana nebo Kellnera aj., a tudíž taky České televize, průzkumnických agentur atd. I tak jsem pyšný na to, že jsme dokázali postavit kandidátky ve všech volebních krajích. Poznal jsem spoustu kvalitních osobností, které se vzepřely mocenské většině.

V minulém roce jsem inicioval Výzvu občanského vzdoru Neo2011 (www.neo2011.cz), ke které se přihlásilo téměř 15 tisíc lidí, a to bez mediální a reklamní podpory. Komunikuji s mnoha neparlamentními subjekty, občanskými iniciativami, zástupci různých profesních a zájmových skupin atd. Nesedím se založenýma rukama jako pouhý blogující kverulant. Mýlíte se někteří i v tom, že jde v naší zemi nyní o nějaký zásadní ideologický konflikt. To je jen předvolební marketingová identifikace. Na tento opakující se trik té byznysově-politické galérce opravdu, ale opravdu neskočím. K tomuto poznání mi stačí pouze otevřené zdroje. Mnohem důležitější jsou osobní životní postoje a zásady, tedy základní hodnotová navigace. Jde o respektování práva a pořádku, o úctu k rodině atd. Jednoduše řečeno – slušný člověk nepáchá neslušné věci. Je nejvyšší čas, aby se ti slušní spojili. Ti neslušní se proti nim spolčili již dávno.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Havlík | úterý 27.3.2012 8:08 | karma článku: 20,65 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Petr Havlík

Vítejte v Babišlandu

Představte si, že sedíte ve své honosné vile v Průhonicích. Jsou vánoce 2008. A říkáte si, že to nebyl špatný rok. Zdá se, že investice do politiky nemusí být nevýhodná.

18.1.2017 v 9:15 | Karma: 44,18 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Většina si to tak přeje, takže je to pravda!

Je těžké, skoro až nemožné, se vyznat v tom dnešním komplikovaném a nesrozumitelném světě. V té nekonečné spleti různých zájmů, her a mystifikací. Kdo je kdo? Co je co? A co je vlastně pravda? A co je to vlastně ta pravda?

8.1.2017 v 19:34 | Karma: 16,82 | Přečteno: 678x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Časy se u nás mění od roku 2013

Ano, časy se u nás mění systematicky a to dosti důkladně od roku 2013. V tomto roce se stal prezidentem republiky Miloš Zeman a nejsilnějším mužem české vlády Andrej Babiš.

16.11.2016 v 20:03 | Karma: 24,18 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

The Times They Are A-Changin

Trump není šálek mého čaje, ale řada voličů volila proti Hillary, která byla zcela tragická. Američané volili proti přehnané korektnosti, proti asymetrické globalizaci.

15.11.2016 v 18:37 | Karma: 16,40 | Přečteno: 318x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Společně sdílená národní identita – 3. část

Na jaře loňského roku jsem uveřejnil svou dvoudílnou úvahu na téma naší společně sdílené národní identity, kterou v těchto dnech umístil do své nabídky také jeden z výrazných internetových portálů.

14.10.2015 v 18:42 | Karma: 15,75 | Přečteno: 653x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 239
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1731x
Aktivní glosátor politického dění, vyjadřuje se k politickým a společenským tématům. Spoluautor projektu www.mapovani.cz

Seznam rubrik