Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Další studená sprcha

Přírodní katastrofy jsou vždy tvrdou zkouškou pro všechny, které její dopady zasáhnou. Platí to i při povodních. A to, o to více, neboť voda je živel, který nelze nikdy zcela zkrotit. Zažili jsme to v posledních několika letech dosti důkladně, v roce 1997 na Moravě, a v letech2002 aletos v Čechách.

Povodně jsou zároveň pro politiky velkou mediální výzvou. Sundají obleky a ve svetrech, pláštěnkách a holinách nás jdou zachraňovat. Během minuty se z nich stávají protipovodňoví experti. Masivní mediální prezentace je v těchto případech zaručena. Dobrovolně podstupují riziko, že se na atraktivním tématu buď udělají anebo oddělají. Přesto se střemhlav vrhají do rozbouřených vod. A někteří z nich si dají pro jistotu na kuráž láhev dobré whisky, jak ji jejich zvykem.

Dnes je brzo vše se střízlivým odstupem hodnotit. Jak to bylo s odpouštěním přehrad, stavěním protipovodňových bariér, předpovědí srážek, koordinací činnosti záchranářských týmů atd. se možná časem dozvíme. Již teď je jisté, že se názory budou lišit a již nyní jsou předmětem nechutných politických tahanic. Konec konců již za rok jsou přeci volby. Začíná tuhý boj o interpretaci příběhu. Hledají se padouši i hrdinové, ostatně jako vždy. V tom závěrečném mixu se pak nikdo nevyzná. „Viník neznámý, snad budeme mít příště více štěstí a jede se dál.“

Některé otázky bychom si však klást mohli a měli již nyní. Třeba tu, jaký stát vlastně chceme? Na jakých prioritách a principech by měl stát?

Asi se shodneme na tom, že by stát měl také ochraňovat životy, zdraví a majetek občanů. Měl by rovněž dobře a ohleduplně spravovat dotčené území a pečovat o krajinu. Měl by tudíž být nejlepším možným způsobem připraven i na případné přírodní katastrofy, aby tak minimalizoval jejich možné následky a vzniklé škody.

A o to právě jde. Poučili jsme se z předchozích povodní většího rozsahu? Využili jsme všech možností a zdrojů, abychom byli příště lépe připraveni?
Obávám se, že ne dostatečně.

Sledoval jsem pozorně zvyšující se hladinu Dunaje v Bratislavě. Ta překonala hranici stoleté vody, tedy i výšku hladiny z povodní v roce 2002. Na rozdíl od českých řek je Dunaj opravdový evropský veletok. Průtok dosahoval v kulminaci trojnásobku hodnot, než tomu bylo v Praze na Vltavě. Protipovodňové hráze byly v Bratislavě postaveny včas, neprosakovaly (tedy téměř) a jejich výška byla dimenzována na tisíciletou vodu, aby odolala výšce hladiny vysoce převyšující desetimetrovou úroveň. Hliníkové bariéry byly utěsněny ještě pro jistotu pytli s pískem. Na cestě na Děvín spolehlivě fungovaly společné týmy hasičů a vojáků, za použití veškeré dostupné techniky. Bratislava nápor vody vydržela. Podobně dopadlo mimo jiné i menší rakouské město Grein, v němž protipovodňové stěny doslova zavřely valící se Dunaj. Precizní práce.

Nabízí se otázka – kde byly v době povodní naše super drahé armádní pandury? Proč nepomáhaly?

Ne, nechci srovnávat nesrovnatelné, pouze nabádám, abychom krotili případnou pýchu našich domácích velících „hrdinných zachránců“ v pestře barevných politických pláštěnkách. Nemají být většinou příliš na co pyšní. Naopak. Tím vůbec nepopírám úžasnou práci (na hranici sebeobětování) tisíce profesionálních a dobrovolných záchranářů, především hasičů, ale i starostů desítek zatopených obcí.
Bratislavské protipovodňové hráze financovalo Slovensko v posledním desetiletí z dotací EU.  Byly to dobře investované peníze.

A jsme zpátky u těch priorit. U nás končily evropské dotace nezřídka v privátních investicích do různých golfových hřišť a lyžařských areálů. Prý to byl veřejný zájem. Čí? Případně se z městských rozpočtů dokonce financují privátní fotbalové kluby apod.

Masivní podporu pustil stát „hurá byznysu“ do solárních elektráren. V ČR je nyní rozmístěno 10 miliónů solárních panelů. Není žádným tajemstvím, že u rozjezdu těchto mega kšeftů stály záhadné anonymní akciovky. A jen tak mimochodem. Vzpomínáte si na nějaký týden, kdy u nás svítilo slunce?

Proč se stát se stejnou vehemencí nevrhl do investic do protipovodňových opatření, včetně regulace vodních toků, anebo třeba do projektů v sociální oblasti?

A mohli bychom psát také o nekvalitních předražených silnicích, podivných armádních nákupech, neprůhledných miliardových veřejných zakázkách či nesmyslných akvizicích ČEZu atd. Příkladů drancování veřejných zdrojů je již více než dost. Ještě to násobí obyčejný domácí šlendrián a nebývalá porce nekompetence.

Zažili jsme další pořádnou studenou sprchu. Mělo by nás to probudit. Je nejvyšší čas, tedy pokud chceme stát fungující, efektivní, solidární a v nejvyšší možné míře spravedlivý, a  tedy respektující pravidla psaná i nepsaná. Bez aktivní občanské kontroly a účasti to ovšem nepůjde. Jinak budeme čekat na další, a na další, studené sprchy chtě nechtě dál a dál.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Havlík | pátek 7.6.2013 13:51 | karma článku: 41,28 | přečteno: 5117x
  • Další články autora

Petr Havlík

Vítejte v Babišlandu

Představte si, že sedíte ve své honosné vile v Průhonicích. Jsou vánoce 2008. A říkáte si, že to nebyl špatný rok. Zdá se, že investice do politiky nemusí být nevýhodná.

18.1.2017 v 9:15 | Karma: 44,18 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Většina si to tak přeje, takže je to pravda!

Je těžké, skoro až nemožné, se vyznat v tom dnešním komplikovaném a nesrozumitelném světě. V té nekonečné spleti různých zájmů, her a mystifikací. Kdo je kdo? Co je co? A co je vlastně pravda? A co je to vlastně ta pravda?

8.1.2017 v 19:34 | Karma: 16,82 | Přečteno: 678x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Časy se u nás mění od roku 2013

Ano, časy se u nás mění systematicky a to dosti důkladně od roku 2013. V tomto roce se stal prezidentem republiky Miloš Zeman a nejsilnějším mužem české vlády Andrej Babiš.

16.11.2016 v 20:03 | Karma: 24,18 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

The Times They Are A-Changin

Trump není šálek mého čaje, ale řada voličů volila proti Hillary, která byla zcela tragická. Američané volili proti přehnané korektnosti, proti asymetrické globalizaci.

15.11.2016 v 18:37 | Karma: 16,40 | Přečteno: 318x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Společně sdílená národní identita – 3. část

Na jaře loňského roku jsem uveřejnil svou dvoudílnou úvahu na téma naší společně sdílené národní identity, kterou v těchto dnech umístil do své nabídky také jeden z výrazných internetových portálů.

14.10.2015 v 18:42 | Karma: 15,75 | Přečteno: 653x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 239
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1731x
Aktivní glosátor politického dění, vyjadřuje se k politickým a společenským tématům. Spoluautor projektu www.mapovani.cz

Seznam rubrik