Válka v Gruzii jako dárek pro Lukašenka

Válka v Gruzii a účast v ní Ruska jsou opravdovým darem pro Alexandra Lukašenka. „Zhoršení vztahu Kremlu se Západem vždy vedlo k oteplení mezi Minskem a Moskvou“, zdůrazňuje běloruský politolog Valery Karbalievič.

„Podporu Běloruska na mezinárodním poli velmi potřebujeme. I kdyby to mělo být jen proto, abychom světu ukázali, že Rusko není osamoceno", sdělil polskému deníku Gazeta Wyborcza  Andriej Suzdalcev, ruský politolog a expert na rusko-běloruské vztahy.

Je přesvědčen, že Lukašenko bude zkoušet za eventuální podporu Ruska od Kremlu vydobýt ekonomické ústupky. Do této chvíle byly hlavním problémem v bělorusko-ruských vztazích ceny za ruské energetické suroviny.

Rusko, které nechce dále financovat běloruskou diktaturu, od Lukašenka za zachování zvýhodněných cen ropy a plynu požaduje privatizaci největších průmyslových gigantů. V této privatizaci mají klíčovou roli hrát ruští oligarchové.

Diktátor na toto řešení nechce přistoupit. Proto během posledních pěti let docházelo k pravidelných „plynovým válkám" mezi Minskem a Moskvou. Nakonec se Moskvě podařilo vnutit Lukašenkovi nevýhodný kontrakt předpokládající postupný růst cen za ruské energetické suroviny. To způsobilo zhoršení ekonomické situace v Bělorusku a diktátora donutilo hledat dohodu se Západem.

Minsk do této chvíle v konfliktu Ruska a Gruzie zachovával neutralitu. Lukašenko je v Pekingu. Běloruské ministerstvo zahraničních věcí se omezilo na suché prohlášení o potřebě zastavení palby a dialogu bojujících stran. Režimní média ale zastávají jednoznačné proruské stanovisko.

Autor: Petr Harazím | středa 13.8.2008 18:04 | karma článku: 12,42 | přečteno: 1171x