Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Útok v metru: kdo trestá nevinné, šetří viníky

„Už víme kdo a jak. Mým čekistům stačil jeden den, aby zadrželi viníky útoku v metru. Nyní provedeme čistku na všech úrovních. Odhalíme ještě tisíc podobných zločinů. Zanalyzujeme výpovědi politiků. Ta pátá kolona nám odkryje, kdo si to objednal. Okamžitě si je předvolejte a proveďte výslechy bez ohledu na nějakou demokracii a křik zahraničních nohsledů“. Tato slova již nikoho nenechají na pochybách, k čemu běloruský diktátor potřeboval útok v minském metru.

Situace v Bělorusku se vyvíjí podle nejčernějšího scénáře. Byli zatčeni viníci útoku. Nyní si je vezme do parády KGB a vojenská kontrarozvědka. Moc práce s nimi nebude. Slib změny trestu smrti na doživotní žalář vystačí. Za odměnu se přiznají ke všemu – přiznají, že to lídři opozice a „západní dárci moci“ si u nich objednali výbuch bomby v metru. Přijde ohromná vlna zatýkání v řadách opozice. Politické strany budou postaveny mimo zákon a poslední nezávislá média zrušena.

Je tu ještě jedna výhoda pro diktátora. Vždyť přeci slabé a rozpolcené zbytky opozice by mohl bez problému pozavírat ve vězení i bez útoku a žádná rachitická reakce Evropské unie (žádná jiná nikdy nebyla) by nebyla schopná ho před tím zastavit. Zde jde o něco mnohem důležitějšího – o peníze. Krach ignorantem ručně řízeného hospodářství, ke kterému došlo doslova během několika posledních dnů, je pro Lukašenka mnohem větším nebezpečím, než celá opozice. V posledních dnech běloruský ekonomický systém zbankrotoval, lidé hromadně vybírali své úspory, obléhali směnárny a vybírali poslední zbytky dolarů. Cena některých potravin rostla několikrát denně, zboží mizelo z pultů, rostly ceny plynu a benzínu. Rostla společenská nespokojenost. Po útoku problém zmizel. Tragédie účinně z veřejného mínění odsunula problém bídy, 30 miliardového dluhu a krachu státních financí.

Je snadné si představit, co by se stalo, kdyby v této situaci Evropská unie zavedla dávno probírané obchodní sankce proti běloruskému režimu. Podle nezávislých expertů by běloruská ekonomika neměla šanci vydržet do července – Lukašenko by musel ustoupit a minimálně propustit politické vězně. Po mnoha peripetiích a prolamování odporu Itálie, Litvy a Lotyšska se zdálo, že se konečně podařilo v EU vytvořit účinnou většinu podporující sankce. Rozhodnutí mělo padnout v Radě EU v Lucemburku. Po útocích se jakékoliv jednání o sankcích stalo nemožné a Rada EU v této záležitosti nepřijala žádné rozhodnutí. Lukašenko může slavit triumf.

Útok Lukašenkovi také pomohl k úspěchu ve východním směru. Do této chvíle se mu nedařilo vyloudit další ruský úvěr v nemalé výši 3 miliard dolarů. Moskva s tím nespěchala. Nyní – po útoku – bude zřejmě Putin nucen ho udělit. Vždyť kdyby přece v této situaci nepomohl „bratrskému běloruskému národu“, riskoval by kritiku v samotném Rusku.

Existuje celá řada náznaků, že útok v Minsku provedly Lukašenkovy služby. Je dobré obrátit pozornost na to, že téměř okamžitě po útoku se Alexandr Lukašenko vydal na místo exploze a navíc v doprovodu svého malého sotva několika ročního syna Kolji. To mohl udělat pouze člověk, který dokonale věděl, že k dalšímu výbuchu na tomto místě již nedojde a že „teroristé“ v blízkosti nenastražili druhou bombu, jak tomu často bývá v případě jiných útoků. Riskoval by v opačném případě život milovaného syna? Ve výsledku i sám fakt, že otec přivede dítě na místo masakru, kde se ještě válejí utrhané části lidských těl a všude je plno krve, obecně navozuje otázku ohledně stavu psychického zdraví běloruského prezidenta.

Překvapuje také účinnost a rychlost jednání běloruských tajných služeb. Pachatele předešlých útoků ve Vicebsku v roce 2005 a na koncertě v Minsku v roce 2008 se nepodařilo najít do dnešního dne, i když byly odebrány otisky prstů všech dospělých mužů v Bělorusku a vyslechnuty byly tisíce lidí. Nyní tajným službám stačilo 24 hodin. Není to náhodou proto, že ze začátku věděly, koho mají zatknout?

Nezávisle na tom, jak bude pokračovat další vyšetřování, Lukašenko již ukázal prstem na viníky – běloruskou opozici. Nastínil také oblast vyšetřování – má být odhaleno „tisíc zločinů“. KGB nyní zcela jistě začne „nacházet“ u opozičních aktivistů výbušniny, zbraně a munici. Tento scénář v provedení KGB je již dávno znám – právě tak byl na mnoho let do vězení zavřen opozičník Mikoła Autuchovič, člověk absolutně nevinný. Bude to záminka k tomu, že běloruské úřady uznají opoziční organizace za teroristické se všemi konsekvencemi.

Posedlý mocí psychopat vládnoucí Bělorusku dosáhl dna.

 

Napsáno pro Svobodné Bělorusko

Autor: Petr Harazím | čtvrtek 14.4.2011 12:56 | karma článku: 11,43 | přečteno: 1080x
  • Další články autora

Petr Harazím

SSSR by ani za nic nezvítězil bez Velké Británie a USA

Nerad o tom mluvím, ale musím i vzhledem k těm všem, kdo položil svůj život za to, abychom my žili. I vzhledem k těm, kdo si to nepamatují, nebo nechtějí pamatovat a vědět. A já jim to chci připomenout.

7.5.2018 v 17:41 | Karma: 45,78 | Přečteno: 12001x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Nesouhlasím se sovětskou lží Putlera

Nesouhlasím s tvrzením, že Sovětský svaz vstoupil do Druhé světové války 22. června 1941. Již podepsáním dohody o neútočení 23. srpna 1939 a jejích tajných příloh, Stalin a Hitler vstoupili na cestu rozpoutání 2. světové války.

13.5.2016 v 13:09 | Karma: 34,84 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Role Rudé armády v osvobození Prahy

Pražské povstání vypuklo 5. května 1945 v hlavním městě Praze. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které brzy přešly do otevřeného odporu.

5.5.2016 v 16:20 | Karma: 30,94 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Věda

Petr Harazím

Příznaky fašismu

Dr. Lawrence Britt, politolog, zabývající se studiem fašistických režimů Hitlera, Mussoliniho, Franka, Suharta a Pinočeta, došel k závěru, že všechny totalitní režimy mají 14 společných znaků, které tvoří charakteristiku fašismu.

8.5.2015 v 16:38 | Karma: 28,44 | Přečteno: 2072x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Krátká analýza: vítězové a poražení v ukrajinských volbách

Na Ukrajině se včera konaly předčasné parlamentní volby, které měly dokončit proces přeměny ukrajinské společnosti a politické scény nazývaný Euromajdan, Evropská revoluce na Ukrajině nebo také Revoluce důstojnosti. Kdo opravdu volby vyhrál a kdo byl poražen? Předkládám vlastní krátkou analýzu.

27.10.2014 v 16:10 | Karma: 16,28 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.