Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Petr-007

18. 5. 2010 16:15
Za Justenka byla rustina silne potlacovana,

bylo to hloupe a nekdy az neprijemne. Vypinani ruskych tv stanic. Nuceni lidi mluvit jazykem, ktery by v urcitych situacich vubec nepouzili. Mi treba docela vadi ukrajinske titulky u ruskojazycneho filmu. Je to bezesmyslu jen to rusi. Jako cizinec bych asi privital, kdyby cela Ukrajina hovorila rusky. Ukrajinstina je sice pekny jazyk, ale v ciste forme ji stejne nikdo nepouziva. Je docela smesne koukat na jejich prezidenta jak se trapi s ukrajinstinou, premysli jake zvolit slovo a nakonec stejne pouzije neco z rustiny.

0 0
možnosti
PH

Bolekczech

19. 5. 2010 7:07
Re: Za Justenka byla rustina silne potlacovana,

Nemáte pravdu. Ano, za Juščenka došlo k jistému rozšíření ukrajinštiny, ale pouze proto, že skončila silná rusifikace Ukrajinců, která probíhala za Kučmy a na kterou chce, zdá se, Janukovič navázat. Když Vám vadí ukrajinské titulky u ruských filmů, co říkáte na ruský dabing ukrajinských filmů? Opravde chcete zabít tak krásný jazyk, jako je ukrajinština? Asi jste také toho názoru, že Češi by měli mluvit německy a vykašlat se na češtinu, Je docela směšné, když se český prezident s typicky německým jménem snaží mluvit česky a vůbec mu to nejde (proto zřejmě téměř každou větu opakuje dvakrát - aby se ujistil, že to řekl dobře)... A nebo bychom všichni mohli mluvit anglicky a pak už by vůbec nebyl žádný problém s titulky a špatně mluvícími prezidenty...

0 0
možnosti
JC

JaroslavChudacek

18. 5. 2010 15:55
Asi máte pravdu

Situaci na Ukrajině nedovedu posoudit, ale asi máte pravdu, že ukrajinští nacionalisti (nemyšleno nijak negativně, prostě zastánci národních tradic a svobody) někdy ukrajinsky mluvit neumí a mezi sebou se baví rusky.

Před několika lety jsem se stýkal s několika vynikajícími ukrajinskými muzikanty. Pocházeli z východní Ukrajiny, kde asi převládá ruština. Mezi sebou se bavili rusky. Když jsem se jich zeptal, zda jsou tedy Rusové nebo Ukrajinci. Horlivě mi odpověděli, že jsou Ukrajinci.

0 0
možnosti