Roman Giertych rezignoval na funkci předsedy LPR

Roman Giertych rezignoval na funkci předsedy Ligy polských rodin a plánuje založit advokátní kancelář ve Varšavě. Ligu teď bude řídit europoslanec Sylwester Chruszcz.

Roman Giertych, předseda Ligy polských rodin, dnes rezignoval na funkci šéfa strany

Svůj záměr podat rezgnaci Giertych ohlásil hned po vyhlášení výsledků nedělních voleb (LPR se neprobojovala do Sejmu). Uvedl, že se vrací do advokácké branže a ve Varšavě otevře kancelář. Dnes tuto informaci potvrdil. Dodal, že „uběhne mnoho let, než se vrátí do politiky“.

Giertych dnes prohlásil, že cítí bolest z volební porážky, ale na druhou stranu je rád, že se vrací k právnické praxi, která mu vždy dávala pocit satisfakce.Řekl také, že nezávidí Sylwestrovi Chruszczovi, protože přebírá Ligu „ve velmi těžké chvíli“. Chruszcz má připravit LPR na nejbližší volby do Evropského parlamentu, které se budou konat v roce 2009.

Ve vládě Jarosława Kaczyńského zastával Giertych funkci vicepremiéra a ministra školství. Stal se známým mimo jiné tím, že na školách zavedl povinné uniformy. Zavedl také amnestii pro maturanty, kterou později zrušil polský Ústavní soud. Giertych chtěl, aby se ve školách učil patriotismus. Z povinné četby zkoušel vyškrtnout Gombrowicze a nahradit ho mimo jiné Dobraczyńským.

V minulých volbách Giertych ve Varšavě dostal téměř 36 tisíc hlasů. Nyní kandidoval v Lulbině, kde obdržel 6,3 tisíce hlasů.

Autor: Petr Harazím | středa 24.10.2007 18:01 | karma článku: 10,70 | přečteno: 897x