Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Role Rudé armády v osvobození Prahy

Pražské povstání vypuklo 5. května 1945 v hlavním městě Praze. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které brzy přešly do otevřeného odporu.

Dne 5. května 1945 se začaly jednotky Ruské osvobozenecké armády (tzv. Vlasovci - ROA) přesouvat ze Suchomast do Prahy, kam dorazily v brzkých ranních hodinách o den později. Vlasovci obsazovali v Praze důležité opěrné body a uzly a opanovali velkou část Prahy a jejího předměstí. Příslušníci ROA výrazně pomohli povstalcům zejména na levém břehu Vltavy v oblasti Motola, Slivence či Smíchova, na pravém břehu byla jejich účast v bojích o poznání slabší. Během povstání jich padlo více jak 300.

Jejich příspěvek v bojích ocenil ve svém hlášení i vojenský velitel povstalců generál Kutlvašr: „Zásah Vlasovových jednotek měl snad více účinek morální, a to jak na obránce, jejichž sebedůvěra v boji proti Němcům byla posílena, tak na útočící Němce, u nichž zprávy o počtu jednotek, které měl generál Vlasov k dispozici, způsobily značný zmatek.“

Nebylo stále jasné, jestli americká vojska obsadí Prahu, ani jak se Američané zachovají vůči ROA. S vývojem událostí bylo zřejmé, že Praha patří do sféry vlivu SSSR a od ROA se začaly distancovat i české orgány. ČNR se 7. května rozhodla odmítnout další pomoc od ROA, a tak vlasovci opustili Prahu 8. května v ranních hodinách. Jedna ze skupin, která nestačila utéct před Rudou armádou, byla postřílena ruskými vojáky v Praze-Jinonicích.

Další osudy vlasovců byly tragické. Američané je po válce vydali do Sovětského svazu, kde byli souzeni jako vlastizrádci. Většina důstojníků v čele s Andrejem Vlasovem byla popravena, vojáci skončili v koncentračních táborech. Až do sametové revoluce byla účast ROA v povstání historiky zamlčována. Oficiálně byli jediní Rusové bojující v Praze členy Rudé armády.

Ta do Prahy vstoupila až po kapitulaci Německa a její vojáci se s odporem německých sil po podepsání kapitulace setkávali spíše sporadicky.

Dne 9. května v časných ranních hodinách pronikla vojska 1. ukrajinského frontu ze směru od Slaného a Veltrus do Prahy. Zde je (i s pověstnými šeříky) vítaly statisíce jejích obyvatel. Sovětští vojáci likvidovali poslední ohniska odporu fanatických nacistů.

 

Autor: Petr Harazím | čtvrtek 5.5.2016 16:20 | karma článku: 30,94 | přečteno: 2020x
  • Další články autora

Petr Harazím

Analýza požáru v Oděse. Naplánovaná masová vražda? (18+)

Od útoku proruských radikálů na pochod zastánců ukrajinské jednoty a následného požáru Domu odborových svazů v Oděse uplynul skoro týden. Během této doby se objevilo mnoho verzí událostí, mnoho výkladů, obvinění a nenávistných slov. Přesto celá tragédie doposud nebyla vyšetřena. Z nějakého neznámého důvodu v tom má jasno pouze Kreml, který tvrdí, že za neštěstím a velkým počtem obětí stojí „kyjevská chunta“. Dovolte nabídnout vám vlastní analýzu tragické události v Oděse. Upozorňuji, že v textu se budou objevovat drastické fotografie, proto prosím neplnoleté a osoby se slabším žaludkem, aby ve čtení nepokračovaly.

8.5.2014 v 15:38 | Karma: 27,37 | Přečteno: 3709x | Diskuse| Politika

Petr Harazím

TOP 8 ruských předsudků o Ukrajině

Bez ohledu na dnešní dostupnost informací Rusové stále myslí o Ukrajincích škatulkovatě, popularizují staré a vytváří nové stereotypy. Všiml jsem si toho již v době, kdy jsem žil v Rusku (3 roky). To, že Ukrajince Rusové nazývají „Chachlami“ (orig. хохол - narážka na „H“ používané v ukrajinštině), jsem bral s odstupem. I my Češi přeci Němce nazýváme Skopčáky a mnoho z nás Poláky nenazve jinak, než Pšonci. Má to svou tradici. Třeba Poláci nás Čechy s oblibou nazývají „Pepiki“.

7.5.2014 v 16:36 | Karma: 23,42 | Přečteno: 1869x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Ukrajinci pronásledují Rusy? Kreml si vymyslel záminku k intervenci

Vladimir Putin neustále opakuje, že se angažuje v ukrajinském dění, protože chce chránit zde žijící etnické Rusy a rusky hovořící obyvatelstvo. MZV Ruska obviňuje současnou ukrajinskou vládu, že pronásleduje Rusy a další národnostní menšiny. Reporty mezinárodních organizací hovoří o opaku – represe vůči Rusům se nekonají. Navíc, i přes to, co říká Kreml, na Ukrajině stále platí zákony podporující rusky hovořící obyvatelstvo, které odpovídají standardům EU.

6.5.2014 v 15:19 | Karma: 37,62 | Přečteno: 5818x | Diskuse| Politika

Petr Harazím

Události v Oděse: Jak to doopravdy bylo

Oděsa se v pátek dostala do všech zpráv. Příčina byla bohužel neradostná. Okolo 40 mrtvých a několik set zraněných lidí. Nemyslím si, že Vám nabídnu nějaký senzační pohled na tyto události. Pokusím se o nestranný a emočně nepřibarvený popis toho, co se v Oděse stalo. Pokud hledáte senzaci, zajděte na jakýkoliv zpravodajský portál.

5.5.2014 v 16:14 | Karma: 28,81 | Přečteno: 3091x | Diskuse| Politika

Petr Harazím

Harmonogram rozdělení Ukrajiny, aneb zapomenuté oznámení MZV Ruska

Rusko požaduje federalizaci Ukrajiny. Poprvé Rusko oficiálně tento požadavek zveřejnilo 17. března. Analýza dalších bodů oznámení Ministerstva zahraničních věcí Ruska ukazuje, že se prakticky jedná o harmonogram rozdělení ukrajinského státu.

30.4.2014 v 16:29 | Karma: 18,75 | Přečteno: 1097x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.