Role Rudé armády v osvobození Prahy

Pražské povstání vypuklo 5. května 1945 v hlavním městě Praze. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které brzy přešly do otevřeného odporu.

Dne 5. května 1945 se začaly jednotky Ruské osvobozenecké armády (tzv. Vlasovci - ROA) přesouvat ze Suchomast do Prahy, kam dorazily v brzkých ranních hodinách o den později. Vlasovci obsazovali v Praze důležité opěrné body a uzly a opanovali velkou část Prahy a jejího předměstí. Příslušníci ROA výrazně pomohli povstalcům zejména na levém břehu Vltavy v oblasti Motola, Slivence či Smíchova, na pravém břehu byla jejich účast v bojích o poznání slabší. Během povstání jich padlo více jak 300.

Jejich příspěvek v bojích ocenil ve svém hlášení i vojenský velitel povstalců generál Kutlvašr: „Zásah Vlasovových jednotek měl snad více účinek morální, a to jak na obránce, jejichž sebedůvěra v boji proti Němcům byla posílena, tak na útočící Němce, u nichž zprávy o počtu jednotek, které měl generál Vlasov k dispozici, způsobily značný zmatek.“

Nebylo stále jasné, jestli americká vojska obsadí Prahu, ani jak se Američané zachovají vůči ROA. S vývojem událostí bylo zřejmé, že Praha patří do sféry vlivu SSSR a od ROA se začaly distancovat i české orgány. ČNR se 7. května rozhodla odmítnout další pomoc od ROA, a tak vlasovci opustili Prahu 8. května v ranních hodinách. Jedna ze skupin, která nestačila utéct před Rudou armádou, byla postřílena ruskými vojáky v Praze-Jinonicích.

Další osudy vlasovců byly tragické. Američané je po válce vydali do Sovětského svazu, kde byli souzeni jako vlastizrádci. Většina důstojníků v čele s Andrejem Vlasovem byla popravena, vojáci skončili v koncentračních táborech. Až do sametové revoluce byla účast ROA v povstání historiky zamlčována. Oficiálně byli jediní Rusové bojující v Praze členy Rudé armády.

Ta do Prahy vstoupila až po kapitulaci Německa a její vojáci se s odporem německých sil po podepsání kapitulace setkávali spíše sporadicky.

Dne 9. května v časných ranních hodinách pronikla vojska 1. ukrajinského frontu ze směru od Slaného a Veltrus do Prahy. Zde je (i s pověstnými šeříky) vítaly statisíce jejích obyvatel. Sovětští vojáci likvidovali poslední ohniska odporu fanatických nacistů.

 

Autor: Petr Harazím | čtvrtek 5.5.2016 16:20 | karma článku: 30,94 | přečteno: 2020x
  • Další články autora

Petr Harazím

Příznaky fašismu

8.5.2015 v 16:38 | Karma: 28,44

Petr Harazím

Jak se Putin zostudí

18.7.2014 v 12:37 | Karma: 27,23