Polsko: Nejdůležitější volby po roce ‘89

 Včera v Polsku proběhly předčasné volby do Sejmu. Politologové, sociologové i samotní politici je označovali za nejdůležitější volby po roce 1989. Byly charakterizovány hned několika „nej” a provázeny skandály a problémy, nebývale vysokou volební účastí a s tím svázanými frontami před volebními místnostmi.

Graf předběžných výsledků polských předčasných voleb do SejmuGazeta Wyborcza

Podle očekávání vyhrála liberální Občanská platforma (PO), která podle prvních předběžných výsledků získala 44,2 procent hlasů. Druhá zůstala dosavadní vládní strana Právo a spravedlnost (PiS)  s 31,3 procenty hlasů. Bývalí koaliční partneři PiS, Samoborona a Liga polských rodin (LPR) se do Sejmu nedostali.

Dosluhující polsý premiér Jarosław Kaczyński odchod své strany do opozice komentoval slovy: „Odcházíme do opozice, ale náš jediný cíl zůstává stejný. Naším cílem i nadál bude Polsko“, řekl po ohlášení prvních předběžných výsledků a gratuloval Donaldu Tuskovi, předsedovi PO, k vítězství. V sídle volebního štábu Platformy mezitím vládla euforie. I když s vítězstvím PO všichni tak trochu počítali, nikdo nepředvídal, že bude mít až tak velký náskok před druhým PiS. „Děkuji Polákům, kteří dnes přišli k volbám. Děkuji i těm Polákům, kteří hlasovali na naše politické protivníky“, řekl krátce po zveřejnění předběžných výsledků Donald Tusk a reagoval tím na vysokou volební účast.

Volební účast byla při včerejších volbách nejvyšší od roku 1989. Hlasovalo 55,3 procent Poláků. I když se nám toto číslo může zdát malé, tak v Polsku je to opravdu úspěch. Možná i díky nebývale vysoké volební účasti však volby provázely problémy. Ve několika volebních místnostech došly hlasovací lístky a proto byly volby v některých okrscích prodlouženy do 22:55 hodin, i když původně měly končit s úderem osmé hodiny večerní.Nejvíce lidí hlasovalo ve velkým městech. Na venkově volební účast nedosáhla ani 50 procent.

Poprvé v novodobé historii Polska také hlasovalo nečekaně velké množství Poláků v zahraničí. Jen ve Velké Brytánii přišlo k urnám více než 170 tisíc lidí. Na tak velký nápor volebchtivých krajanů nebyly připraveny polské zastupitelské úřady, a tak se před volebními místnostmi začaly tvořit fronty. V Londýně lidé čekali 1,5 hodiny, než mohli vložit svůj lístek do urny. V Dublině se čekalo dokonce kolem 5 hodin.

Ani po sečtení 90 procent všech hlasů se předběžné výsledky příliš nezměnily. Podle nejnovějších zpráv má PO 41,64 procent, PiS 32,04, koalice levicových stran Levice a demokraté (LiD) má 13,17 procent hlasů a Polská lidová strana (PSL) 8,83 procent. Žádná jiná strana se do polského Sejmu nedostala. O tom, co bude dál zatím nikdo nechce příliš hovořit. Lídři všech stran vyčkávají na ohlášení konečných výsledků.

Nejpravděpodobnější se však jeví koalice PO a PSL. PO by chtěla vládnout sama, ale k tomu zřejmě nebude mít dostatek křesel. Po přepočítání hlasů by totiž získala 208 mandátů. K nadpoloviční většině však potřebuje alespoň 231 křesel. Pokud se výsledky nezmění, tak by koalice PO-PSL v sejmu obsadila 243 míst.

Autor: Petr Harazím | pondělí 22.10.2007 13:59 | karma článku: 14,16 | přečteno: 1145x