Polská veřejnoprávní televize před volbami neobstála

Polská veřejnoprávní televize TVP během předvolební kampaně neudržela své vysílání v hranicích vyváženosti a zcela zřetelně nadržovala vládní straně Právo a spravedlnost (PiS). Tvrdí to nejen opoziční strany, ale i respektovaní polští politologové a mediální experti.

Hlavní zpravodajská relace polské veřejnoprávní televize TVP - WiadomościTVP

Programovou skladbu prvního programu TVP většinou tvoří jihoamerické telenovely, americké „nekonečné“ seriály, seriály vlastní tvorby a přenosy z různých koncertů a dalších kulturních akcí. Během předvolební kampaně velkou část vysílání ovládlo téma voleb. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby politické debaty, zpravodajství a vlastně i celé vysílání veřejnoprávní televize nezahltilo PiS.

 

V úterý polská Centrální antikorupční kancelář (CBA), kterou stvořilo Právo a spravedlnost a do dnes ji prakticky ovládá, zveřejnila videonahrávky a záznamy odposlechů bývalé poslankyně opoziční Občanské platformy (PO) Beaty Sawické obviněné z korupce. Beata Sawicka byla přistižena, jak si nastrčenému agentovi CBA řekla o úplatek sto tisíc polských zlotých a při předání první poloviny této částky. CBA zveřejnila usvědčující záznamy více než dva týdny poté, co bylo Sawické sděleno obvinění a 5 dní před volbami. Tiskovou konferenci šéfa CBA, na které byly materiály představeny veřejnosti, vysílala TVP v přímém přenosu, kterým přerušila své pravidelné programové schéma. V následujících dnech ji ještě dvakrát celou opakovala.

 

V politických debatách dostávalo PiS více než dvakrát větší prostor než PO, nemluvě o dalších stranách, které se účastní nedělních předčasných voleb. Objevily se případy reportérů polské veřejnoprávní televize, kteří byli propuštěni za to, že odmítli udělat a zařadit do vysílání rozhovor s politiky PiS. Poslední případ se objevil v Białystoku.

 

Hlavní zpravodajská relace TVP Wiadomości zůstává v Polsku nejsledovanějším zpravodajstvím. Funkcionáři  vládní strany si to uvědomují a snaží se tuto příležitost maximálně využít.

 

 Nedávný průzkum ukázal, že polskou veřejnoprávní televizi sledují hlavně voliči PiS. Nyní se ale tato informace ukazuje v novém světle a dalo by se tedy říci, že diváci veřejnoprávní televize volí hlavně PiS. Polákům nezbývá než doufat, že po volbách se kvalita nejen zpravodajství TVP změní k lepšímu. Předseda Občanské platformy s favorit na post polského premiéra Donald Tusk ve čtvrtek prohlásil, že pokud vyhraje volby a opravdu se stane hlavou polské vlády, dožene osoby, které za současnou situaci v TVP mohou, k odpovědnosti.

Autor: Petr Harazím | pátek 19.10.2007 9:25 | karma článku: 10,96 | přečteno: 778x