Plánuje Rusko další invazi do Gruzie?

Na internetu se objevil sken letáku, který je v současné době distribouván mezi ruskými vojáky a který má připravit armádu k útoku na Gruzii. Podobné agitační materiály byly v ruské armádě rozšiřovány krátce před ruskou invazí do Gruzie v roce 2008. Brožurka nazvaná „Vojáku – poznej protivníka” obsahuje souhrn aktuálních údajů o gruzínské armádě, jejích možnostech, přetrvávajících v ní nálad a také dosažené zkušenosti v boji a podrobnosti o školení vojáků.

Gruzínský portál Apsny.ge před třemi dny zveřejnil sken letáku distribuovaného ruským vojákům v Jižní Osetii a nazvaného „Vojáku – poznej protivníka”. V prvním odstavci dokumentu vojáci nacházejí informaci, že to samotná Gruzie se před několika lety rozhodla odvrátit se od Ruska a vejít s ním do konfliktu. „V roce 2001 gruzínské vedení radikálně změnilo směr své zahraniční politiky z Ruska na Západ a začalo proklamovat  záměr vstoupit do struktur NATO, čímž trvale poškodilo dobré vztahy s naší zemí”, píší autoři letáku. „A mimo fakt, že se po válce v roce 2008 Evropa a USA od Gruzie odvrátily, vláda Saakašviliho nadál vede aktivní protiruskou politiku a zvyšuje tempo militarizace země”, čteme.

Další části letáku obsahují podrobné informace na téma sil a možností gruzínské armády, včetně součastného složení vojska, jeho bojových zkušenostech a podrobnosti školícího programu gruzínských vojáků. Mezi informacemi je možné také najít podrobné údaje týkající se současného rozmístění vojáků. V letáku jsou také uvedeny silné a slabé stránky gruzínské armády. Jako silné stránky je například uvedeno: přeškolení některých jednotek instruktory z NATO, vybavení moderními americkými a tureckými zbraněmi a technologií a zkušenosti nabyté běhel sdpolupráce s NATO v misích v Iráku a Kosově. Jako slabé stránky jsou naopak jmenované: nízká morálka vojáků, nedostatek disciplíny, alkoholismus a případy dezerce. Autoři letáku píší také o slabém systému školení v gruzínské armádě.

Zatím není známo, kdo a kdy začal vzpomínaný leták v ruské armádě rozšiřovat, ani kdo k tomu vydal rozkaz. Podobné brožurky se však objevily také krátce před ruskou invazí v srpnu roku 2008. I tehdy informace o letáku pronikly na veřejnost krátce před samotnou agresí. Situace je tím více nejasná, když v březnu jiný portál (Milkavkaz.net) informoval o tom, že v oblasti hlavního města Jižní Osetie Cchinvali bylo rozmístěno 12 nových ruských jednotek s raketami MLRS Směrč (Multiple Launch Rocket System) schopné zničit jakýkoliv cíl v dosahu 70 – 90 kilometrů. V této vzdálenosti se nachází například Tbilisi...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Harazím | středa 19.5.2010 11:03 | karma článku: 11,50 | přečteno: 1266x