Lukašenko urazil Židy

Běloruský prezident Alexander Lukašenko urážel Židy z východoběloruského města Bobrujsk. Před rokem je přitom chválil. Píše o tom ve svém dnešním vydání polský deník Rzeczpospolita.

Alexandr Lokašenko

„Do toho židovského města se člověk bál vejít. Vypadalo jako chlév“ – řekl běloruský vůdce ruským novinářům. Lukašenko si myslí, že příkladem extrémní nechutnosti vyznavačů Mojžíše je Izrael. „Každý ví, jak dbají o místo, kde žijí“ – prohlásil.

 

Na tato ostrá slova zareagoval izraelský velvyslanec v Bělorusku Zeev ben Arie. V rozhovoru pro agenturu BielaPAN konstatoval, že Bobrujsk nikdy nebyl enklávou Židů, ale obyčejným běloruským městem a starost o jeho čistotu náleží městskému úřadu. „V prohlášení Lukašenka se skrývají mýty o špinavých, nechutných a zapáchajících židech. Tak vypadá antisemitismus“ – řekl Zeev ben Arie.

 

Na konci roku 2006 přitom ukrajinští novináři od Lukašenka slyšeli úplně jiný názor na Židy v Bobrujsku. „Pivovar Sjabr je vzorem západních investicí (otevřeli ho tři američtí Židé). Ukázalo se, že jejich dědové žili zde. Řekl jsem Židům: vrátili jste se a to je velmi dobře. Je to dobrý příklad mezinárodních vztahů“ – přesvědčoval prezident Lukašenko.

 

 „Lukašenko má svou vlastní logiku. Židé z Bobrujska (v současné době jich zde žije kolem 4 tisíc) měli právo se urazit, ale také dobře vědí, že musí i nadál žít ve státě, který on řídí“ – řekl Rzeczpospolitě Vladimir Polej, šéf ruského portálu Židovská informační služba.

Autor: Petr Harazím | pátek 19.10.2007 10:56 | karma článku: 12,96 | přečteno: 1012x