Krátká analýza: vítězové a poražení v ukrajinských volbách

Na Ukrajině se včera konaly předčasné parlamentní volby, které měly dokončit proces přeměny ukrajinské společnosti a politické scény nazývaný Euromajdan, Evropská revoluce na Ukrajině nebo také Revoluce důstojnosti. Kdo opravdu volby vyhrál a kdo byl poražen? Předkládám vlastní krátkou analýzu.

1. Kreml prohrál! A to je první dobrá zpráva. Opoziční blok, který je nástupcem Janukovyčovy Strany regionů dostal přibližně 10% hlasů. Přičemž spolustraníci bývalého ukrajinského prezidenta doufali v dvojnásobný výsledek. A je méně než pravděpodobné, že si desetiprocentní výsledek udrží po sečtení jednomandátních volebních okruhů. Další z bývalých spolupracovníků Tihipko (a jeho Silná Ukrajina) totálně propadl. Komunisté také. Základní důvod je jasný: Krym a část Donbasu nehlasovaly. Vojenská strategie Kremlu se minula účinkem s jeho politickou strategií.

2. Prezident a jeho parta opatrných reformátorů prohrála, což je nepříjemné, ale ne kritické. Plán na stvoření stabilní proprezidentské reformátorské koalice bude těžké realizovat. Ale možností k manévrování je mnoho a lidé Petra Porošenka mají před sebou složité vyjednávání.

3. Absolutním vítězem voleb je občanská společnost. Občanskou společností rozumím aktivní část společnosti. Velké množství aktivních a bezkompromisních reformátorů, kteří vyšli z Majdanu, z občanské společnosti, se dnes dostává do Nejvyšší rady Ukrajiny. Zejména ze seznamů Svépomoci lvovského starosty Andrije Sadového, Bloku Petra Porošenka a Lidové fronty.

Tyto tři body hodnotí stupeň vítězství strategických sil ukrajinského politického procesu. Samozřejmě, že tu máme ještě oligarcha Kolomojského (a jemu podobné), ale on by vyhrál v každém případě. To se nemusíme bát.

Ukrajina celkově vyhrála. Zde je 5 důvodů:

  1. Volby se konaly, i když v zemi probíhá válka. Volby byly mnohem čistější, než kdykoliv v minulosti Ukrajiny
  2. Protiukrajinské síly vyšly s porážkou. Komunisté se do parlamentu vůbec nedostali
  3. Parlament bude dostatečně barevný a bude obsahovat dostatečné spektrum politických hnutí, což pomůže zabránit nebezpečné koncentraci vlády.
  4. Populisté dopadli hůř, než mohli a než se očekávalo.
  5. Obecně se dá říct, že staré síly (včetně „Majdanovců“) částečně ztratily pozici a na jejich místo přichází noví lidé. Společnost na přelomu zimy a jara prodělala restart a nyní se obnovuje.

 

Autor žije na Ukrajině

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Harazím | pondělí 27.10.2014 16:10 | karma článku: 16,28 | přečteno: 1207x
  • Další články autora

Petr Harazím

Příznaky fašismu

8.5.2015 v 16:38 | Karma: 28,44

Petr Harazím

Jak se Putin zostudí

18.7.2014 v 12:37 | Karma: 27,23