Juščenko Gruzíncům: Za svobodu stojí za to bojovat (VIDEO)

Prezidenti Polska, Ukrajiny, Litvy a Estonska a premiér Lotyšska se v úterý večer zúčastnili masového shromáždění v centru hlavního města Gruzie Tbilisi, na kterém bylo 150 tisíc lidí.

„Dnes jsme přeletěli mnoho tisíc kilometrů. Cesta k vám byla velmi těžká. Ale věděli jsme, že dnes musíme být zde. My jsme dnes přijeli vám říct tato slova: Gruzie je naším přítelem. Gruzínci jsou našimi přáteli. Dnes a zde, v době pro Gruzii tak těžké, říkáme, že vy máte právo na svobodu, právo na nezávislost", prohlásil ukrajinský prezident Viktor Juščenko v proslovu k obyvatelům Gruzie.

„Procestovali jsme tyto tisíce kilometrů, abychom gruzínskému nepokonanému národu zademonstrovali ten nejsvětější pocit, kterým je pocit solidarity. To je pocit toho, že naše srdce jsou s vámi", řekl Juščenko.

Zdůraznil, že za svobodu stojí za to bojovat. „Vždy musíme myslet na to, že gruzínský národ je hoden nezávislosti. Přijeli jsme potvrdit vaši suverenitu a vaši územní celistvost".

„Nikdy nebudete sami. Já vám děkuji za ukrajinské vlajky na tomto náměstí. To mluví o tom, že nás jsou miliony. A proto bych chtěl svůj pozdrav gruzínskému národu zakončit svatými slovy: nezávislá Gruzie je a nezávislá Gruzie bude. Sláva každému z vás, kdo v těchto těžkých hodinách pro svou vlast přišel na toto náměstí. Proto sláva každému z vás a sláva Gruzii", prohlásil prezident Ukrajiny.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Harazím | středa 13.8.2008 15:56 | karma článku: 15,43 | přečteno: 951x