Evropa zakáže bylinkářství?

Žiješ v Evropě? Tak raději začni pít odvary z bylinek, dokud ještě můžeš. Nová pravidla zavedená Evropskou unií zakáží prodej bylinkových výrobků, které užíváme celá staletí.

Třezalka tečkovaná

Tradiční bylinky, jako třeba třezalka nebo echinacea (třapatka), aby byly vpuštěné do prodeje, musí nyní striktně odpovídat normám. Naopak jiné, méně známé, jež nebyly „tradičně“ používané během posledních 30 let, nemají šanci se v regálech obchodů vůbec ocitnout. Pouze ty produkty, které byly „oceněny“ Agenturou pro regulaci léků a zdravotní péči (MHRA) bude možné najít v prodeji. Co je horší, i aprobované produkty bude možné nabízet pouze jako léky na drobná onemocnění, jako například nachlazení. Znamená to, že na balení výrobků nebudou uvedené informace o opravdových léčebných účincích těchto široce využívaných prostředků.

Podle Evropské unie bylo toto pravidlo zavedeno, aby chránilo konzumenty před „ničícím“ účinkem užívání bylinářských preparátů. V podtextu se nabízí, že bylinkářské prostředky mohou někdy nebezpečně reagovat s léky předepisovanými lékaři. V reálu ale bylinky užívané samotné jen zřídka stanoví jakékoliv ohrožení. Při tak obrovském počtu lidí užívajících léky na recept je jasné, že unijní zákaz užívání bylinkářských produktů je pokusem o vnucení monopolu a útokem na alternativní medicínu. Vzhledem k tomu, že Unie nechce přiznat, jaké je reálné nebezpečí a vedlejší efekty léků vyráběných farmaceutickými giganty, snaží se veškerou vinu hodit na obyčejné bylinky.

Autor: Petr Harazím | středa 25.5.2011 13:19 | karma článku: 30,50 | přečteno: 2632x