Bělorusko: Masový hon na novináře

V Bělorusku probíhá operace KGB, jejímž cílem jsou novináři ruských, běloruských a polských nezávislých médií. Podle portálu Kresy24.pl bylo zadrženo 30 novinářů, kteří byli obviněni z potupy Lukašenka. Polský deník Gazeta Wyborcza o tom informoval šéf zpravodajství televizní stanice Bělsat Aljaksiej Dzikavicki. Mezi zatčenými nejsou Poláci, ale příslušníci KGB obvinili tři novináře, kteří se v současné době nacházejí mimo území Běloruska. „Čekáme na reakci polského Ministerstva zahnraničních věcí“, řekla ředitelka Bělsatu Ahnieszka Romaszewska.

agent KGB vynasi pocitac z bytu reportera Radia RacjaJulia Daraškievie

„Něco takového ještě v Bělorusku nebylo“, říká Dzikavicki.

Zatýkání novinářů začalo ve čtvrtek okolo 7. hodiny ranní a probíhalo po celé zemi: v Minsku, Hrodně, Homelu, Vicebsku, Brestu, Bobrujsku a Pinsku. Akce je namířena proti novinářům nezávislých ruských a běloruských médií, jako jsou rádio Svaboda (Svobodná Evropa), rádio ERB (Evropské rádio pro Bělorusko), proti agentuře BiełaPAN a proti polskému rádiu Racja (Pravda) a TV Białoruś (Bělsat).

Ví se jistě, že bylo zatčeno 5 reportérů Bělsatu, ale může jich být i více. Telefony nebere více než 20 novinářů, kteří mohli být také zadrženi.

Prezident Kaczyński: Velmi mě to znepokojuje

„Jsem velmi znepokojen, protože poslední dobou z Běloruska přicházely o něco lepší sygnály“, okomentoval situaci v Bělorusku polský prezident Lech Kaczyński.

„Ale to co se děje nyní, to není jen návrat k předešlé situaci, ale její zhoršení. Vyjadřuji nehlubší možné znepokojení“, řekl.

KGB hovoří o autorech animovaných parodických filmů

KGB během prohlídek předkládala příkaz k prohlídce vydaný v rámci vyšetřování pomluvy prezidenta, který je datován 17. března. Podle příslušníků KGB ve Vicebsku byl rozšířován leták znevažující úctu a čest Lukašenka.

Gazeta.pl zjiastila, že během prohlídek se příslušníci represivních orgánů odvolávají na vyšetřování tří reportérů, kteří získali azyl v zahraničí: Oleha Miniče (spolupracovník Bělsatu, v současnosti žije v Německu), Pavla Marozova a Andreje Abłozova (oba jsou v Estonsku). Proti všem třem probíhalo veřejné vyšetřování ve věci satirických animovaných filmů, ve kterých hlavní roli ztvárňoval Lukašenko. Vyšetřování bylo sice zastaveno, ale Minič v poslední době pracoval na vzniku nových filmů (pro Bělsat), ve kterých se také objevoval Lukašenko. Není známo, jestli je zatýkání svázáno se starým vyšetřováním, nebo bylo otevřeno nové.

Prohlídky a zatýkání v domovech i redakcích

KGB vtrhla do kanceláří Bělsatu (TV Białoruś – kanál vysílající z Polska v běloruštině, jež je financován TVP), Rádia Racja, Evropského rádia pro Bělorusko a mnoha dalších médií. K výslechu byla odvedena reportérka Rádia Racja a bývalá mluvčí lídra opozičního hnutí Za svobodu Aljaksandra Milinkieviče Julja Kocka.

Pod okny mnohých médií stále stojí automobily KGB. Připravují se další pasti. Jak informuje internetový portál Kresy24.pl, byli v Minsku zatčeni všichni vcházející i vycházející lidé z budovy.

Agenti vtrhli také do soukromých bytů, kde budili nezávislé novináře a prohledávali jejich byty. KGB konfiskovala pevné disky, kazety a radionahrávky. Některé internetové stránky jsou blokované. Nefunguje například stránka Evropského rádia pro Bělorusko.

Podle informací anonimního novináře, který utekl agentům KGB, citovaného portálem Kresy24.pl, je mezi zadrženými také Barys Harecki, známý novinář a mluvčí opoziční Mladé fronty, a vydavate internetového deníku Pahonia.

KGB provedla také prohlídku v sídle opoziční Běloruské lidové fronty v Hrodně.

Bělsat: Čekáme na reakci Polska

„Očekáváme rozhodnou reakci polského MZV“, řekla ředitelka televize Bělsat Agnieszka Romaszewska.

Bělsat míní, že „akce proti svobodným médiím vypadá jako masová a vědomně naplánovaná režimem Alexandra Lukašenka“. Útok začal dva dny po brutálním rozehnání pokojné demonstrace v ulicích Minsku“, čteme v prohlášení televizní stanice.

„25. března milice rozehnala manifestaci u příležitosti 90. výročí Běloruské lidové republiky. Bělsat TV, jako i další svobodná běloruská média, oběktivně ukazovala nejen útok speciálních služeb na demonstranty v Minsku, ale i ekonomickou a politickou situaci v Bělorusku“, podotýká Bělsat.

Pomsta za americké sankce?

„Prezident Lukašenko se mstí na nezávislých novinářích za sankce, které na Minsk uvalily Spojené státy“, komentuje zatýkání novinářů v Bělorusku šéf centra na ochranu lidských práv Viasna Alieś Białacki.

„Mám pouze jedno vysvětlení. Vychází to ze sankcí, kuvalených na běloruské petrochemické firmy, a v první řadě se Lukašenko rozhodl na ně odpovědět Američanům likvidací (nezávislých) prostředků masové komunikace“, řekl Białacki.

Washington na začátku roku pohrozil novými sankcemi proti státní běloruské naftařské firmě Biełnaftachim. Jako reakci na toto ohlášení Bělorusko na začátku března odvolalo na konzultace svého velvyslance z USA a doporučilo, aby americká velvyslankyně v Minsku také odjela na konzultace do Washingtonu. Po odjezdu velvyslankyně z Minsku USA zastavily vydávání víz pro Bělorusy.

„KGB rozpočela vyšetřování ve věci urážky na cti a majestátu prezidenta a v rámci této akce rozjela operaci, čili zatýkání reportérů těch médií, která nejsou zaregistrovaná na území Běloruska. Týká se to Rádia Racja, Evropského rádia pro Bělorusko a televize Bělsat“, řekl Białacki“ „Právě těchto tří redakcí se vyšetřování týká. Nejsem si jist, jestli se to týká také Rádia Svaboda. Nemám k tomuto tématu více informací“, řekl.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Harazím | pátek 28.3.2008 0:07 | karma článku: 12,35 | přečteno: 980x