Bělorusko hrozí EU sankcemi

„Běloruský prezident Alexandr Lukašenko poprvé pohrozil Evropské unii energetickými sankcemi, pokud EU podlehne nátlaku USA a zostří svou politiku vůči jeho zemi“ – napsal ve čtvrtek ruský deník Kommiersant ve svém komentáři k úternímu rozhovoru běloruského prezidenta, který udělil agentuře Reuters.

Podle ruského deníku Lukašenko „objevil nové možnosti efektivní ofenzívy vůči Západu, který již nějakou dobu zvyšuje politický a ekonomický nátlak na Minsk“.

„Lukašenko otevřeně varoval vedení Evropské unie, že by nemělo poslouchat USA a zavádět hospodářské sankce vůči jeho zemi, neboť reakce Minsku bude velmi tvrdá“, dodává Kommiersant.

„Přidávejte se (k sankcím Washingtonu – pozn. autora), pokud chcete. Ale nesmíte zapomenout, že 50 procent vaší ropy, 50 procent ropných produktů a 30 procent vašeho plynu prochází přes Bělorusko“, cituje deník slova Lukašenka.

Kommiersant poukazuje na to, že „během svých početných sporů s Evropou se běloruský prezident ještě nikdy neuchýlil k energetickému vydírání“.

„Co víc, Lukašenko je prvním lídrem státu bývalého SSSR, který se ke svým politickým cílům odvážil využít tranzitní polohu své země, přes jejíž území z Ruska do Evropské unie vede ropné a plynové vedení“ – píší noviny.

Kommiersant navíc upozorňuje, že „do této chvíle se tímto unikátním nástrojem oháněla pouze Moskva, která v posledních letech rozehrávala energetickou hru ve vztazích se západními zeměmi“.

Podle ruského deníku „se mohou hrozby, které vyslovil Lukašenko, opravdu vyplnit“. „Běloruskem prochází plynovod Jamal-Evropa a ropovod Družba. Ten druhý je klíčovým tranzitním koridorem ropy z Ruska do EU“, připomíná Kommiersant.

Podle ruského periodika „záměr Lukašenka využít v konfrontaci se Západem staré ruské zbraně ruské úřady jistě nepotěší“.

Přímým potvrzením tohoto názoru bylo středeční prohlášení premiéra Vladimíra Putina, že Moskva musí vybudovat ropovod BTS-2, díky jemuž ruská ropa poteče do Evropy mimo území s Ruskem spřátelené země“, konstatuje Kommiersant.

Deník však přiznává, že realizace tohoto projektu zabere ještě hodně času. „V tuto chvíli – a Lukašenko o tom moc dobře ví – neexistuje alternativa pro běloruské exportní cesty ruských energetických paliv“.

Putin ve středu rozhodl, že druhá část Baltského ropovodného systému (BTS-2), která má být alternativou proti ropovodu Družba, jež prochází Běloruskem, Polskem a Německem, bude uřčitě vybudována, proti čemuž dříve protestovalo ruské ministerstvo energetiky a připomínky k tomu mělo i ministerstvo zahraniční.

První z těchto resortů argumentoval tím, že Rusko může mít problémy s naplněním ropovodu BTS-2. Ruské MZV navíc oponovalo, že realizace tohoto předsevzetí může mít nechtěné politické konsekvence, jelikož se bolestně dotkne tradičních odběratelů ruské ropy, kterými Polsko a Německo zcela určitě jsou.

Autor: Petr Harazím | pátek 16.5.2008 23:01 | karma článku: 9,45 | přečteno: 1233x