Bělorusko: Další rozsudek za národní vlajku!

Běloruský soud odsoudil obyvatele Vicebska Siarhieje Kavalěnku na tři roky podmíněně za vyvěšení zakázané historické bílo-červeno-bílé vlajky na vrcholku hlavního městského vánočního stromku o pravoslavných Vánocích. Rozsudek byl vydán v den patnáctého výročí referenda, jehož výsledkem se Bělorusko vzdalo nezávislosti a historické státní symboliky a vrátilo se k té sovětské.

Kavalěnka, člen Konzervativně-křesťanské strany BNF (Běloruská lidová fronta) byl odsouzen na základě paragrafu za chuligánský čin provedený s přípravou a za stavění se na odpor milicionářům. Prokurátor pro Kavalěnku požadoval tři roky nucených prací v produkci škodící zdraví, tzv. chemie.

Soud nakonec rozhodl o podmíněném trestu. Uspokojil zároveň požadavky milicionářů, kteří běloruského opozičníka zadrželi, a přikázal Kavalěnkovi vyplatit od milionu do 1,5 milionu běloruských rublů (6 500 – 10 000 korun) každému ze tří příslušníků v rámci „morální kompenzace“.

Představitel běloruské organizace na obranu lidských práv Viasna Valancin Stefanovič po procese řekl televizi Bělsat, že díky nátlaku běloruské společnosti a mezinárodního společenství je rozsudek mírnější, než by mohl být v podmínkách přetrvávající politické represe v Bělorusku.

„Myslím si, že je to klasický politický akt protestu, který úřady chtěly nesmyslně překvalifikovat tím, že ho prezentovaly jako chuligánství.“, prohlásil Stefanovič. „V aktivitách Siarhieje Kavalěnka nejsou znaky chuligánského činu, neboť nevytvářely ohrožení ani pro společnost, ani pro jednotlivé občany“, zdůraznil.

Stefanovič také upozornil na to, že během procesu svědčili pouze milicionáři, kteří Kavalěnku mlátili během zatýkání, což soud nevzal v potaz, když uložil vysoké pokuty, jako odškodnění pro tři příslušníky milice.

Více o aféře vyvěšené vlajky ve Vicebsku čtěte v článku Bělorusko má dalšího politického vězně! (+FOTO)

Dne 14. Května 1995 se v Bělorusku z iniciativy nově zvoleného prezidenta Alexandra Lukašenka konalo referendum, jehož výsledky povolily změnit historickou běloruskou symboliku, která symbolizovala nezávislost a svobodu, na starou, sovětskou (s malými úpravami – ze státní vlajky zmizely srp a kladivo a také pětiramenná rudá hvězda , která ovšem zůstala ve státním znaku).

>>>O BĚLORUSKÝCH STÁTNÍCH SYMBOLECH ČTĚTE ZDE<<<

Bílo-červeno-bílou vlajku, která se používala v letech 1918 – 1919 v dobách Běloruské lidové republiky a také po rozpadu SSSR do roku 1995, používají opoziční kruhy.

Autor: Petr Harazím | sobota 15.5.2010 16:52 | karma článku: 12,94 | přečteno: 946x