16. listopadu - Den solidarity s Běloruskem

Po celém světě se dnes koná Den solidarity s Běloruskem. Jde o akci, jejíž cílem je vyjádřit solidaritu s běloruskými politickými vězni a se zmizelými opozičními předáky, jejich rodinami a přáteli. Organizátoři akce říkají, že nejde o protest. "Chceme prostě vyjádřit solidaritu s lidmi, kteří nejvíce trpí pod diktátem Lukašenka", řekl člen sdružení Svobodné Bělorusko, které Den solidarity pravidelně pořádá v Praze.

Den solidarity v Minsku

Iniciativa provádět Den Solidarity vzešla po tom, co 16. září 2005 minská milice rozehnala pokojnou demonstraci a odebrala účastníkům této akce portréty zmizelých politiků a národní vlajky. Toho dne jeden z lídrů hnutí Zubr Nikita Sasim zvedl nad hlavu svou džínovou košili jako symbol protestu proti diktatuře. Od té doby se koná Den Solidarity každého 16. dne v měsíci. Všechny akce konané v tento den jsou také připomínkou čtyřech lidí, kteří položili svůj život za svobodné Bělorusko. Byli jimi Viktar Hančar, Anatolij Krasouski, Jurij Zacharenko a Dmitrij Zavadski. Všichni ze dne na den záhadně zmizeli.

Dva z nich zmizeli také šestnáctého. 16. září 1999 beze stopy zmizel místopředseda Nejvyššího sovětu Viktar Hančar a jeho přítel Anatolij Krasouski – podnikatel, který finančně podporoval opozici.

Akci „Den naší solidarity“ vyhlásili známí běloruští rockoví muzikanti, lídři opozice a kandidát na prezidenta za demokratickou opozici – Aljaksandr Milinkievič.

Den solidarity s Běloruskem se každý měsíc koná v mnoha evropských a světových metropolích. Nejviditelnější a také nejúspěšnější, co do počtu účastníků a také zájmu médií, jsou akce konané v Polsku.

V Praze akce začíná dnes od 19:00 na Staroměstském náměstí.

Autor: Petr Harazím | pátek 16.11.2007 10:29 | karma článku: 11,98 | přečteno: 868x