Praha pravicová?

Pokud se v Praze volí pravicově, tak politici mají zařídit, aby se Praze odebraly všechny správní úřady nadřízené krajům.

Vždy když jsou volby – krajské, parlamentní, senátní, tak v Praze většinou vyhrávají strany pravicového kabátu, nepamatuji se, že by v Praze od roku 1989 vyhrála levicová strana (podrobně procházet výsledky voleb od roku 1989 na stránkách ČSÚ se mi nechce).

Často si pokládám otázku, proč tomu tak je. Ano, jsou v Praze sídla mezinárodních firem, kde mohou pracovat lidé z Prahy, kteří i v samotné Praze mohli získat excelentní vzdělání (+ nějaký ten pobyt na Erasmu) a mají tedy vhodné CV a k tomu ovládají cizí jazyky.

Co je pravicového na tom, když Praha jako kraj u sebe zřídí dobré školy mnohdy s výukou v zahraničních jazycích; co já bych za to dal, kdyby ve městě z kterého pocházím byla bilingvní základní či alespoň střední škola. (Co by však jiného děti a dospívající lidé v Praze přes den dělali, než chodili do školy a studovali; mohli by pít a fetovat, ale to je destruktivní činnost a to jim pěkný život v blahobytu nezajistí.)

Logicky se tedy nabízí, že když v Praze vyhrávají strany pravicovějšího ražení, že tedy nechtějí, aby v Praze byly správní úřady nad rámec kraje Praha.

Proč se tedy Praze neodeberou všechny správní úřady nadřízené krajům a nerozdělí po republice do míst s nízkou zaměstnaností a lidé se tam k tomu nedovzdělají?

Co takhle například všechna ministerstva umístit do vhodného města v republice, které by bylo blízko geografickému středu ČR, např. do Ledče nad Sázavou, najdou tam místa lidé z Ledče a okolí (pokud jim stát umožní se dovzdělat) a budou mít tedy platy dané zákonem. V Praze volí lidé pravicově, tak si nějak poradí a uživí se.

Pokud by se Praze odebraly všechny správní úřady nadřízené krajům, taky by se Praze jistě ulevilo i dopravně (mnoho pracovních míst by bylo přesunuto jinam) a mnohé dopravní věci by Praha řešit nemusela.

Co si o takovém radikálním řešení myslíte? Konstruktivní diskuse vítána.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Dostál | čtvrtek 8.9.2016 12:05 | karma článku: 18,09 | přečteno: 1035x