Miloš Zeman a ekonomická diplomacie

Proč směřovat na východ - Čína, Rusko. Obsadit západní trhy?  Miloš Zeman možná moc pil... dělal ostudu, ale v mnohém má pravdu.                                  

Novináři a mnozí další šijí do Miloše Zemana, že je pro ruský a pro čínský trh – že nás obrací na východ. Jenže Miloš Zeman má v tomto pravdu.

Čína je obrovský trh a dodnes tam jezdí vlaky vyrobené v Československu, v Rusku jezdí tramvaje vyrobené také ještě v Československu. Je správné opět obchodně obsadit trh zemí bývalého Sovětského svazu, neb tam výrobky z ČSSR stále fungují a jsou v povědomí tamních lidí. Kellner se v roce 2017 při koupi Škoda Transportation se svými lidmi nenamáhal ocenit tuto společnost, jen převzal údaje od Křetínského, který o Škodu Transportation měl zájem; ví, že budou-li produkovat vozidla, tak na východě odbyt bude. Obsadit západní trhy (Evropa, USA) je obtížňejší z vícero důvodů, např. výrobky z Československa tam nemají takový zvuk...

Přijde mi směšné jednou za rok vyvěšování Tibetských vlajek na podporu Tibetu - kdyby se Tibeťané alespoň slovně ohradili proti tomu, že nechtějí, aby jim tam Číňané stavěli železnici a silnice, ale oni neudělali ani to, což tedy znamená, že jim mnohé nevadí...

 

Miloš Zeman možná moc pil, možná si moc vymýšlí a dělá ve světě ostudu, ale obchodní směr pro Českou republiku na východ (Asie) je pravděpodobně správná cesta.

 

Autor: Petr Dostál | úterý 26.12.2017 11:31 | karma článku: 26,54 | přečteno: 904x