Hypotéky

Proč neposkytují hypotéky rovnou centrální banky? Je to jenom politika státu... Alergie na slovní spojení: rekordně nízké úrokové sazby hypoték                                                                                

Dost často čtu a slyším, jak jsou nízké hypoteční sazby, ale jak by teprve mohly být nízké, kdyby se vládě chtělo umožnit obyčejným lidem bydlet. Obyčejní lidé, tím myslím lidi, kteří nerejžují v politice a nejsou podnikatelé – prostě někdo ani na jedno z toho nemusí mít žaludek, lokty a bandu všehoschopných advokátů na kličkování mezi paragrafy a na protlačování zákonů na míru v parlamentu.

Pokud by stát chtěl, aby lidé bydleli, tak by si to na sebe mohla vzít Centrální banka, tedy v ČR Česká národní banka a poskytovat hypotéky lidem za sazby za které půjčuje komerčním bankám a nebo prostě půjčit za 0 a splátky navyšovat jen o inflaci – tedy aby zachovala to, že není podnikatelský subjekt. Tohle je prostě jenom politika státu a jde o to, jak to chce stát řídit, tedy jestli chce nechávat vydělávat komerční subjekty, nebo jestli chce dát možnost lidem získat finančně optimálně vlastní bydlení.

Již dostávám alergii na slovní spojení: rekordně nízké úrokové sazby hypoték.

Diskuze vítána.

Autor: Petr Dostál | pondělí 27.6.2016 11:54 | karma článku: 13,29 | přečteno: 608x