Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozhovory před popravou.

Než začnu druhou část Toulek s Alexem a Jeepem, chci se občas věnovat tématům, které mě zaujmou a které opravdu stojí za zmínku.


Téměř denně, když mám čas a příležitost, si jdu sednou do své oblíbené pizzerie na Hanspaulce a v koženém křesle tam pročítám noviny, nebo se koukám na internet a hledám témata. Potom projdeme s Alexem naši obvyklou trasu, mineme Institut bývalého prezidenta Václava Klause, a znovu si jdeme sednout na kávu. Tu piju teda jenom já a Alex dostane vodu od personálu.

Je samozřejmé, že občas využívám jak je Alex krásný, hodný a přítulný, a že velmi mnoho lidí mu vyslovuje pochvalu, nebo se ptá na jeho rasu, nebo jak je možné takhle psa vychovat. Alex je výborný společník pro mě, ale na jeho další funkci, tedy společenskou začínám přicházet až teď.

Dává mi možnost se dát do řeči s lidmi, které bych normálně bez povšimnutí minul. Díky němu mohu zapříst rozhovor téměř s kýmkoliv, s majiteli obchodů, kde jsem něco v minulosti nakupoval, či restaurací kam občas zajdu, či s člověkem, který se jenom přijde zeptat na rasu psa a vyklube se z něho člověk, který také chová psy.

Po dlouhé době, mě zaujalo téma, které jsem pozdě večer víceméně náhodou zahlédl na ČT 2 a to dokument Rozhovory před popravou. Asi to vypadá, že se věnuji samým tématům, co se týče smrti, ale tento dokument, který pojednával o práci mladé čínské reportérky mě zaujal, protože na extrémnosti tohoto tématu se dá mnohé ilustrovat. Reportérka absolvovala rozhovory s odsouzenými na smrt, často těsně před jejich popravou. Těch absolvovala doposud 226.

Reportáže byli velmi emociálně vypjaté, jako ostatně celá čínská společnost. Mnohé to vypovídá o stavu této společnosti. Nebyl jsem nikdy v Číně, ale bylo tam pár mých kamarádů, takže hrubý obraz jsem si schopen poskládat. Hlavně mě zaujal kontrast s vybavením čínského televizního štábu a bytů rodin, který je propastný. Špinavé zdi, otřískaný nábytek, v podstatě otřesná bída, která má určitě vliv na tom, že dohání obyvatelstvo k hrůzným činům. Zajímavé, že pořad je velmi sledován téměř všude, v obchodních střediscích téměř jako reality show.

Vím ale, že i takhle žije spousta rodin ve městě i na vesnici i v Čechách. Mnohokrát jsem to viděl na vlastní oči. Kam s tím ale mířím? Není vlastně jasné, co je na světě normální a to správné, protože co může být normální pro evropskou společnost, je na hony vzdálené myšlení arabům a asiatům. Svět je opravdu velmi rozdílný a věřit v jeho nápravu, aby mezi sebou lidé nepáchali násilí je velmi iluzorní.

Nechci se tvářit jako moralista, ale ani stav české společnosti není vlastně v pořádku. Mám teď srovnání se stavem německé společnosti a o to víc si uvědomuji, jak daleko máme ke skutečné demokracii. Včera jsem se také prošel po dlouhé době se svým psem Alexem centrem Prahy a potkal se a popovídal s pár známými v obchodech, taky s dávnou láskou, kde jsme si zavzpomínali na staré časy, vzájemně ukázali fotky svých dětí, psů a pokecali o jak jinak o práci a jaký na ní má vliv politická a ekonomická situace v Čechách.

Ale nemohl jsem nevidět okolo sebe tu špínu města, žebrající lidi o cigaretu, což jsem kombinoval s návštěvami luxusních obchodů v Pařížské ulici. To vlastně ilustruje obraz našeho světa. Kontrast mezi luxusem a bídou, která na sebe navazuje a téměř se dotýká. Tím se dostávám, k tomu co je meritem mého postřehu.

Našim politikům chybí tento skutečný střet se společností. Obklopeni svými podrž taškami, obklopeni vysokými zdi svých institutů ztratili kontakt s realitou a nejsou vlastně schopni chápat, v jakém opravdovém stavu vlastně je. Vnímám pouze jejich zpupnost, honění se před volbami za hlasy voličů, ale totální slepotu a tím i následnou neschopnost udělat něco opravdu prospěšného pro tuto zemi.

Nemohou toho být schopni. Příliš se oddělili od reality. Tedy volby ani nemohou nic podstatného vyřešit. Celá společnost se musí změnit. Tím, že si Češi zvolí novou politickou reprezentaci, a její budoucí složení se dá už tušit, se společnost posune k něčemu lepšímu pouze minimálně.

Chudí nepřestanou být chudými, střední společenskou vrstvu to neposílí, aby mohla pomáhat těm méně úspěšným. A pár bohatých filantropů to nezachrání. Snad opravdu nastal čas na opravdu radikální krok. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Dolejš Koch | čtvrtek 10.10.2013 3:35 | karma článku: 11,87 | přečteno: 702x
  • Další články autora

Petr Dolejš Koch

Proč se nikdy nemůžu dohodnout s komunisty.

Jen jsem se chtěl zeptat, jak vám je Češi, když všechny ty oslavy 100 let republiky vyžere Zeman s Babišem se svými nohsledy?

27.10.2018 v 16:38 | Karma: 21,94 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost

Petr Dolejš Koch

Autodafé, nad malým oligarchou.

Sám jsem asi dvakrát v životě také dělal pro někoho, kdo by se mě z dnešního pohledu nezdál být úplně košér, ale současné bití se v prsa mnohými umělci, mi připadá trochu směšné.

7.8.2018 v 13:07 | Karma: 19,69 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Petr Dolejš Koch

Traveling With My Canon.

Vlastnictvím fotoaparátu, nestává se člověk fotografem. Je pravda, že jsem si tento fotoaparát, původně pořídil na fotografování módy a módních přehlídek.

30.7.2018 v 16:20 | Karma: 10,87 | Přečteno: 279x | Diskuse| Cestování

Petr Dolejš Koch

Co jsem proboha dělal na té demonstraci?

Ve středu jsem si zašel s jednou kamarádkou do KFC do Kaprovy ulice v Praze a když jsme vycházeli ven, řinul se proti nám dav lidí s nějakými transparenty.

16.3.2018 v 4:13 | Karma: 29,58 | Přečteno: 8938x | Diskuse| Politika

Petr Dolejš Koch

Změnit nejen politické prostředí, ale i firemní kulturu.

Kreativní ředitel v reklamní agentuře musí umět vymyslet koncepci pro komunikaci, pro televizní spot, sehnat lidi do týmu, který šlape a nehádá se, když je k tomu ještě režisér, musí zvládnout vše na place a v postprodukci,

23.1.2018 v 23:48 | Karma: 11,07 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Moskvou burácely tanky. Putin v projevu opět obvinil Západ z revanšismu

9. května 2024  8:47,  aktualizováno  10:19

Přímý přenos Nedovolíme, aby nás někdo ohrožoval, řekl ruský diktátor Vladimir Putin na Rudém náměstí v Moskvě k...

Policie obvinila řidiče, který na Třebíčsku srazil ženu s vnučkami. Hrozí mu 6 let

9. května 2024  10:18

Policisté obvinili řidiče, který před týdnem způsobil tragickou nehodu v Čáslavicích na Třebíčsku,...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10:07

Přímý přenos Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Expert: Migrační pakt německý chalífát nezakáže. Umožní výmluvu na Ukrajince?

9. května 2024

Vysíláme Česko se při hlasování o evropském paktu o migraci nakonec zdrželo hlasování. I tak nová norma...

  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1047x
Kreativní ředitel, režisér, textař, vydavatel. https://koch.cz
Producent, hudební skladatel, zpěv, sólová kytara, harmonika v hudební skupině THE V.I.P™. https://theviptm.com