Nechte modelky hrát a zpívat.

Existuje kategorie zpívající herec, chcete-li zpívající herečka. To je celkem obvyklé, jedním z předmětů na konzervatoři je i zpěv, takže se lecjaký herec naučí i zpívat. Zpívají na divadle či ve filmu většinou v rámci své role.

Nebo něco zazpívají v nějakém zábavném pořadu. To se dá mnohdy přežít. Každý ví, že herec není zpěvák, že ho třeba jen hraje a respektují to. Herec to také většinou ví a snaží se zpěv co nejpřesvědčivěji zahrát. Nově nám ale začaly vznikat i kategorie zpívající modelka, což je modelka, která na něčí radu či sama o své vůli začne zpívat. Ale všichni vědí, že je to bývalá modelka, takže to tiše tolerují. Nekladou na modelčiny výkony, co se týče zpěvu, nějaké zvláštní nároky, alespoň se je na rozdíl od většiny zpěvaček také na co koukat.
Poslední dobou se objevila i zvláštní kategorie - zpívající moderátorka. To se taky dá unést, všichni víme, že moderátorkou byla vlastně jen na získání větší skupiny fanoušků pro svoji následnou pěveckou dráhu. Je zvláštní, že obě posledně zmíněné kategorie se nevyskytují u mužských modelů a moderátorů. Ale ono moc modelů a moderátorů, co by se vrhli na zpívání, není. Jeden by tu byl, ale ten toho naštěstí brzo zanechal a stal se z něj výborný moderátor a dokonce poslední dobou i výborný tanečník.
Poměrně dlouhou dobu existuje kategorie hrající modelka. Modelek znám osobně opravdu hodně, takže doufám, že nějakou neurazím, ale hereček je mezi nimi jako šafránu, nebo vlastně neznám ani jedinou, co by uměla něco zahrát, teda kromě sebe. Přesto se vždy objeví nějaký režisér, co chce svoje dílko zachránit obsazením modelky, většinou bývalé. Myslím, že jeden případ v Čechách už známe. A víme, jak to dopadlo, prostě ta modelka se v tom plácá, protože neumí hrát a je nám tak nějak trapně i za ni. 
Ale Česká televize se zase po čase plácla přes kapsu a nechala vyprodukovat vánoční romantickou komedii, což je speciální kategorie, kterou se každý rok snaží natočit téměř všechna hollywoodská studia. Některé úspěšně, některé méně. Soupeřit s takovými velkými studii je sice naivní, ale proč bychom na Vánoce také nemohli, kromě letitých pohádek a filmů s Vlastou Burianem, konečně sledovat „naši" českou romantickou komedii. S tím souhlasím. 
Účelem takové romantické komedie, je nejen vánoční atmosférou zjihlé diváky přilákat k obrazovkám, ale také je v průběhu filmu dojmout a několikrát doslova rozplakat. Není pravdou, že se v těchto komediích nemihne občas i modelka. V té asi vůbec nejsledovanější vánoční romantické komedii, kterou známe pod názvem Láska nebeská, se objeví dokonce i Claudia Schiffer. Ale to tam má svůj dobrý účel a nehraje sebe, ale nějakou Carol. V takové komedii musí do sebe vše naprosto přesně zapadat, jako diváci se musíme tak plně ponořit do děje, že zapomeneme, že je to natočený film. A klíčová věc je samozřejmě herecké obsazení. 
Nic proti herci, který byl obsazen do role hokejisty, ale to přesně popírá to předchozí pravidlo o hereckém obsazení. Těžko můžeme nebohému Jirkovi uvěřit, že je se svojí fyziognomií hokejista, navíc hrající zámořskou NHL. A na takovýchto detailech to vše nakonec stojí a padá. Ale když do další hlavní role obsadíte „neherce", tak si neříkáte jen o to, že vám to strhají kritiky (čert je vem), ale také o to, že celý film nedočká příští a další roky své reprízy. Takže obsazením modelky či bývalé miss, což je prašť jako uhoď, dílko nezachrání a nám zase bude chvilku trapně. Divím se, že modelce tento počin někdo z herců či vlastně hudebníků, co se okolo ní motá, nevymluvil. 
Navíc jednotlivé role jsou postiženy přesně takovým zkresleným askriptivním statusem, který je rozebírán na semináři sociologie ve filmu. To znamená hokejka je primitiv a misska zlatokopka. Znám osobně minimálně jeden případ, že tomu tak není. Takže to neberte jako kritiku, ale jako dobře mířenou radu, jak se příště vyvarovat základních chyb při tvorbě vánoční romantické komedie. Divím se producentovi, že to včas nezarazil. Vlastně jednu modelku, co umí hrát, znám, ale ta ještě není tak známá a až bude známá jako herečka, ráda na to, že byla modelkou, zapomene.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Dolejš Koch | pondělí 28.12.2015 21:29 | karma článku: 12,81 | přečteno: 727x