Krása české žurnalistiky.

Na serveru www.novinky.cz, se může každý poučit jak se dělá současná česká žurnalistika. Lépe řečeno, jakým balastem se zahlcují zpravodajské servery. Posuďte sami.

Titulek: Chlapec jako zázrakem přežil let v podvozku letadla
Perex: Šestnáctiletý chlapec, který utekl z domova, přežil několikahodinový let z Kalifornie na Havaj v podvozkové šachtě letadla. Havajské aerolinky uvedly, že chlapec přežil jako zázrakem navzdory nízké teplotě i nedostatku kyslíku.
Text článku: „Má štěstí, že je naživu,” okomentoval podle agentury AP chlapcovo počínání mluvčí FBI Tom Simon. Dodal, že mladík byl většinu času více než pětihodinového letu v bezvědomí.
Tři čtvrtiny podobných černých pasažérů let kvůli nízkým teplotám a nedostatku kyslíku v letových hladinách dopravních strojů nepřežijí. Cestovní výška havajského stroje byla 12 000 metrů.
Podle Simona mladík po přistání v neděli ráno místního času seskočil na plochu letiště v Maui, kde si jej všimli zaměstnanci. U sebe měl toliko hřeben. Do letadla se dostal v San Jose, když nikým nepozorován přelezl plot letiště.
Podle FBI je chlapec v pořádku a nebude z ničeho obviněn. Případ od policie převezmou orgány sociální péče.
jas, Novinky
Po přistání na Havaji byl chlapec zadržen na ploše letiště (ilustrační foto)
FOTO: Jaroslav Soukup, Novinky

Netuším, jestli dotyčný redaktor text článku převzal z nějakého zahraničního média, to by si ho musel přeložit, nebo z tiskové agentury ČTK, nebo si ho rovnou nevycucal z prstu. Je tam sice zmíněná agentura AP (patrně Associated Press), FBI (patrně Federal Bureau of Investigation) a vyjádření mluvčího FBI Toma Simona, ale proč tam není alespoň převzatá fotografie zmíněného chlapce a je tam ilustrační fotografie od Jaroslava Soukupa. Od profesionálně se tvářícího média bych očekával větší profesionalitu. Veselé Velikonoce.

Tak jsem si dal práci a dohledal to. Článek jsem nalezl v New York Magazine pod názvem: „16-Year-Old Stowaway Flies From California to Hawaii in Jet’s Wheel Well.“

Článek je od Margaret Hartmann. Stalo se to opravdu v neděli, chlapci bylo šestnáct, letadlo mířílo z Kalifornie na Havaj a letělo ve výšce 38 000 stop, což není 12 000 metrů, ale přesně 11 582 metrů. Přepočítal jsem si to. Let trval pět a půl hodiny, což souhlasí, souhlasí i jméno mluvčího FBI Toma Simona. Redaktor ale neuvedl jméno aerolinek a číslo letu: „Hawaiian Airlines Flight 45.“ Taky jsme se nedozvěděli, že chlapec utekl ze svého domova v Santa Clara v Kalifornii po hádce s rodiči.

A jmenoval se Kid a žádný hřeben se u něho nenašel. To že nevíme, jak se chlapec jmenoval, přičítám redaktorově nejistotě v překladu věty: „Kid’s lucky to be alive", kdy jméno chlapce „Kid" zaměnil v překladu za výraz „dítě." A o tom hřebenu si to prachsprostě vymyslel. Hanba. Takhle klamat čtenáře.

Samozřejmně byl článek převzat od tiskové agentury Associated Press, ta nabízela i fotografii a článek se objevil v mnoha světových médiích. Tedy na jejich internetových serverech. Například v New York Post. Ale Novinky.cz nechtěli platit za fotografii a tak tam šoupli tu od Jaroslava Soukupa.

Informační hodnota příspěvku, bez obrázku a bez úplných informací je prostě minimální, jenom zaplní prostor, nebo spíše zahltí. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Dolejš Koch | pondělí 21.4.2014 12:50 | karma článku: 12,32 | přečteno: 923x