Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malé srdce, velké množství lásky

Svým článkem nejspíš oslovím pouze čtenáře, který vlastnil nebo vlastní nějakého domácího zvířecího mazlíčka. Proto, mi odpusťte určitý sentiment a vyznání se němé tváři. Však to znáte sami, vrátíte se po těžkém dnu v zaměstnání, nebo odkudkoliv a bezostyšně s velkou láskou a úctou vás pes, či kočka vítá. Někdo namítne, že zvíře nemá rozum, tudíž se s neochvějnou ochotou tulí ke každému. Tak něco podobného, jsem před časem vyslechl od svého kolegy, kde jsme se na podobné téma bavili. Tak o této odpovědi by se dalo chvíli parafrázovat. Já si totiž v žádném případě nemyslím, že by se jednalo o hloupost, ale prostý cit. Je to krásné a někdy si říkám, kéž by se lidi někdy takto chovali. Někdy je to prostě balzám na duši.

Petr Cihak, 2007

Já zde budu mluvit o opravdu malém srdíčku, ve kterém se skrývá hodně lidí. Mám doma andulku, která dokáže projevit lásku skutečně málo komu. Tudíž, pokud našemu Pepíčkovi (tak se jmenuje ten náš malý rošťák), se skutečně někdo nelíbí, nejde k němu a dokáže to dát patřičně najevo. Takže zde, vyloučím možnost, o které mluvil můj kolega. Myslíte, že dokáže vítat svého pána pouze pes nebo kočka? Nikoliv, měli byste vidět, co dokáže Pepíček. Jeho vítání někdy nápadně připomíná psa. Zvláštní. Vždy si říkám, kdybych toto někomu vyprávěl, stěží uvěří. A tak se nyní pokouším tímto článkem zjistit, zda-li někdo má podobnou zkušenost.

Ta naše andulka je totiž neuvěřitelně rozmazlená. Každá andulka miluje, drbete-li jí na hlavě prstem. Naše, jedině nosem. Což působí ve finále neuvěřitelně směšně. Jak jsme si ji vychovaly takovou ji máme, namítnete. Ano, je to tak. Pořádně jsme si ji rozmazlovaly. Však má u nás také neuvěřitelnou svobodu. Je volná a lítá si kam se jí zachce. O finálních produktech, takové andulky raději mluvit nebudeme, protože to se mnohdy nestačí ani uklízet. Nejdůležitější je přeci svoboda. Však nám za svou svobodu dokáže poděkovat vyznáním lásky, ač je to němá tvář, rozumíme. Tedy „němá“, mnohdy velmi hlasitá. Především po ránu. Byla nám dána darem a nyní zjišťujeme, že ten náš dáreček je skutečně krásnou a milou pozorností, která neurazila. Právě naopak pohladila po duši.

Andulky a papoušci jsou-li v chovu osamoceni, lze si je velmi dobře ochočit. Pokud máte papouška a věnujete-li mu svůj čas, je možné ho naučit i jednoduchá slova. Andulka, toho příliš není schopna a naučí se jednoslabičná slova, ale výjimečně. Chováte-li páreček, většinou si vás ani nevšimnou. Ptáci jsou podle vědců, údajně velmi věrní partneři. Zde se již závěrem dostávám k faktu, který jsem avizoval v titulku. Jak jsme na tom my lidé? Nechám na úsudku každého z nás. Zvířata ať jsou domácí, nebo ta divoká umí milovat. Ublížit jen v případě, je-li ohroženo, nebo cítí ohrožení sebe a opatrovaných jedinců ve svém okolí. Kupříkladu u mláďat, nebo je-li výchovou pána k ublížení vedeno výcvikem. V malém srdci se skutečně skrývá mnoho lásky. Bez přírody by byl svět skutečně smutný.

Autor: Petr Čihák | pátek 14.3.2008 9:00 | karma článku: 16,59 | přečteno: 1453x
  • Další články autora

Petr Čihák

Pohled do nedaleké minulosti dolního centra Liberce

Přesně za týden otevírá své brány druhá etapa obchodního a kulturního centra FÓRUM LIBEREC. Na jeho místě ještě v nedávné době stál obchodní dům Ještěd, architektů Masáka a Hubáčka. Tento obchodní dům musel nové výstavbě ustoupit. V té době i dnes to neustále vyvolává v Liberci poměrně divoké rozpory. Podívejte se jak šel čas na fotografiích ještě daleko před postupným demolováním obchodního domu.

16.9.2010 v 7:00 | Karma: 24,05 | Přečteno: 5706x | Diskuse| Liberec

Petr Čihák

Liberec bude patřit o víkendu dvěma oslavám

Město pod Ještědem bude o následujícím víkendu patřit oslavám. 50 let od svého vzniku slaví zdejší FC Slovan Liberec a své 35. výročí slaví výrazná dominanta nejen města Liberec, ale bezesporu celého kraje. Byť už jen jednou větou sem napověděl a snad každý uhodl, tak přesto představím. Ano, mluvím o horském hotelu a vysílači Ještěd. Při 30. výročí stavby byla tato dominanta nasvícena a začala se rodit skvělá tradice každoročních víkendových oslav. No a na co se můžete o následujícím víkendu v Liberci těšit?

11.7.2008 v 8:00 | Karma: 11,65 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Kultura

Petr Čihák

Herec František Peterka, člověk s velkou úctou k životu

V pondělí 17. března oslavil František Peterka krásných 86 let. Díky své práci nezávislého novináře, měl jsem tu čest abych mu popřál a při té příležitosti, jsem si nechal vyprávět. Pana Peterku bych mohl poslouchat hodiny. Mluví o životě s obrovskou úctou a mnohokrát dokázal, že se umí s životem pořádně poprat. Slýcháme to stále, naděje a pozitivní myšlení dokáže zázraky. Herec František Peterka je obrovský důkaz těchto slov.

21.3.2008 v 9:00 | Karma: 36,16 | Přečteno: 13978x | Diskuse| Kultura

Petr Čihák

Česká Sahara, co uvidí návštěvník města rok před MS Liberec 2009?

Drazí čtenáři, dovolte mi, abych vás ve svém článku pozval na nezapomenutelný výlet. Někdo již možná s titulku tuší, kam ho cesta dovede. Věřte však, že o zážitky nebudete mít nouzi, ba právě naopak. Toto místo už samo o sobě vyzývá k návštěvě a možná podobných míst, je po těch našich vlastech Českých, Moravských a Slezských daleko více. Najdeme podobné místo i ve vaší obci či vašem městě? Už vás nebudu dále napínat a posuneme se v tipu na výlet mnohem dále.

18.3.2008 v 9:00 | Karma: 21,13 | Přečteno: 2343x | Diskuse| Politika

Petr Čihák

V Liberci zavírá největší obchodní centrum v regionu

Poslední týden máme možnost si nakoupit v obchodním centru Nisa. V neděli 23.března se totiž toto centrum uzavře a od 24. března začne vyklízení obchodních jednotek. Do května ještě zůstane otevřen hypermarket Hypernova. Do hypermarketu se bude vstupovat novou lávkou pro pěší z 1.podlaží parkovacího domu, novým koridorem uvnitř centra.

17.3.2008 v 9:00 | Karma: 14,19 | Přečteno: 5385x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3482x
2004 - externí spolupráce s vydavatelstvím Kalendář Liberecka.
2007 - 2008: založeny internetové stránky s libereckými událostmi, kde tyto události mě zaměstnávají na maximum. Díky nim se setkávám i se zajímavými osobnostmi tohoto kraje.
2008 - Na blogu idnes.
Má vášeň psaní, fotografování, příroda.
2009-2010 - Fotograf na volné noze, fotografování nejen portrétů, ale i reportáže typu svatební fotografie a nejčastějším tématem je pro mě město Liberec. V roce 2010, jsem v Liberci otevřel i vlastní fotoateliér.