Bojím se míru

Zprávy o posunu ve vyjednávání ve mě vyvolávají spíše obavy. Putin totiž musí vyjít jako vítěz. Pokud vyjde jako vítěz, tak ho to posílí. A on se vrátí. Lépe připraven.

Každý na světě ví, že Putin šlápl vedle, včetně samotného Putina. Už se stalo, teď s tím musí nějak naložit. Jisté je, že pokud ustoupí, ztratí obrovský kus svého image na domácí půdě, a může ho to stát křeslo. To je pro něj nepřijatelné. Co bude následovat? Nabízím různé možnosti, v pořadí od těch nejpravděpodobnějších.

Scénář: fiktivní výhra

Aby mohlo Rusko prohrát, musí to přesto vypadat jako výhra, minimálně pro jeho vlastní občany. Ruský vyjednávací tým má tedy nejspíš instrukce, co požadovat, aby Putin mohl doma tvrdit, že vyhrál. Podle mě je tohle přesně to, co dělají diplomatické týmy mezi Ruskem a Ukrajinou: hledají takovou formu dohody, ve které bude Putin vypadat jako vítěz, ale zároveň na to bude Ukrajina ochotná přistoupit.

Pokud se to povede, může to vést k většímu uznání Vůdce a k ještě většímu upevnění pozice. On sám bude vědět, že toto byla prohra, a otázka je, jestli se jeho ego přes to přenese. A co by vůbec jako prezident dál dělal, jaký by byl jeho další cíl? Už teď víme, že jeho cíl rozhodně není blaho jeho vlastních lidí. Bombarduje Rusy žijící na Ukrajině, brance posílá na smrt, zatýká stovky lidí na demonstracích, přidává řady restrikcí, uvaluje vlastní zemi do ekonomické krize... dalo by se pokračovat. Bylo by hodně naivní předpokládat, že Putin najednou dostane rozum, a začne se starat o svou zemi a lidi, kteří v ní žijí. Ne, Putin zůstane Putinem. Bude hledat jiné cesty, jak dosáhnout svých cílů. Může se z chyb poučit a přijít znovu a s mnohem lepší strategií. Je zjevné, že na invazi nepřipravil ani vlastní armádu. To je jedna z chyb chyb, ze které se on sám může poučit. Pro příště.

Každá informace o tom, že vyjednání nese ovoce, je definitivně pozitivní pro lidi, kteří umírají na frontě, pod sutinami, lidi kteří mrznou, hladoví, jsou odtrženi od svých blízkých. Jenže na jak dlouho? Kdo jim pak doopravdy zaručí bezpečí? Nějaká mírová dohoda, kterou mezi sebou obě země podepíšou? To je jen cár papíru.

A sankce by dlouho nevydržely, minimálně ze strany firem. Hodně z nich uvaluje sankce z vlastního rozhodnutí, ať už je to z morálních pohnutek či marketingových, na tom nezáleží. I tak, sankce mají významnou symbolickou hodnotu. Jak takové sankce budou vypadat v situaci, kdy Ukrajina a Rusko s velkou slávou oznámí vzájemnou shodu a mír? Je bez debat, že firmy se do Ruska vrátí. Byznys je byznys.

Ne že bych chtěl běžné Rusy obírat o komfort západního zboží, nicméně absence a postoj firem je prostě důležitý symbol, a jejich tichý návrat se bude rovnat utvrzení v tom, že vše je v normálu, Rusko se vrací do života, a opět se mu začnou otevírat dveře do světa. Nechci udržovat železnou oponu nebo studenou válku, ale také nechci, aby svět zapomínal, čeho je ten magor v Kremlu schopen. Víme, jak to je. Sejde z očí, sejde z mysli. Média budou zase psát o něčem jiném. Kdo by v době "kovidové" tušil, co zrovna Putin chystá. Co provede příště?

Věřím, že scénář fiktivní výhry je nejpravděpodobnější, protože je u něj nejméně překážek. Už teď se zdá, že Putin se smířil s tím, že nevyhraje. Teď mu jde hlavně o to, aby nevypadal, jako blbec. Prostě řekne, že celou dobu chtěl něco jiného. Na to "něco jiného" Zelinskyj přistoupí prostě proto, že se už nebude moct dívat na to utrpení Ukrajinců a rozbombardovaná města. Aby mu Rusko v tomto rozhodování pomohlo, tak dělá co? Ukazuje, že je ochotno jít dál a dál. Ukazuje fosforové bomby, vakuové bomby, a tak dále. A bombarduje města.

Scénář: zatlačen do kouta

Pokud Putin ve vyjednávání nedosáhne shody, je situace ještě horší. Ukrajinci nemají sílu na masivní ofenzivu, ale Rusko také ne, hlavně ve městech, takže tu máme možnost dlouhého a krvavého zamrzlého konfliktu.

Jenže toto nechce nikdo. Ukrajina přirozeně ne, devastuje to zemi, ekonomiku, lidé umírají, trpí, je to hrůza a teror. Rusko ale také ne, jejich lidé také umírají a navíc to je ekonomicky velmi náročné. Rusové si to prostě nemohou dovolit ekonomicky, ale ani politicky – ani Putin nemůže donekonečna tvrdit, že opravdu neútočí na civilní cíle nebo že se jedná o jakousi denacifikaci. Toto není cesta, kterou by Putin chtěl.

Optimální pro Putina je, když zlomí morálku Ukrajinců a jejich chuť se bránit. Což se mu momentálně moc nedaří. Sice už vytáhl těžký kalibr, což je obléhání měst a bombardování, jenže problém je, že jednak má mnohem větší možnosti včetně červeného tlačítka, a za druhé mu to zatím stále prochází. Sankce jsou k smíchu, Evropa nadále kupuje plyn a bojí se poslat Ukrajině pořádné zbraně, jako např. polské Migy, nebo slovenské S-300. Nalijme si čistého vína, NATO je podělané strachy a Putin to vidí. Takže pokračuje dále.

A Putin má kam dál pokračovat. Konvenční zbraně možná docházejí, ale stále může škálovat dále, po malých či větších krůčcích. Jsou špinavé zbraně různého typu, jsou různé chemické zbraně, jsou menší atomové zbraně, existují atomové bomby relativně čisté, bez dlouhodobého zamoření dané oblasti. Lze zkoušet různé taktiky, co projde – varovné exploze, útoky na menší cíle jako první, Putin může testovat, co všechno mu projde. A kam NATO Putina pustí, tam Putin půjde.

Tento scénář je asi nejhorší možný. Velmi se obávám, že Putin ztratí strach své červené tlačítko použít. Následky by byly katastrofální pro celý svět.

Scénář: ruská prohra

Ukrajinci to sami nezvládnou. Moderní zbraně jim pomáhají, není třeba představovat Javeliny, NLAW, Stingery, Bayraktar. To je všechno hezké, a je to game-changer v tom smyslu, že umožnil Ukrajincům se vůbec bránit. Jenže je to málo k jejich vítězství. Naše média jsou sice plné zpráv o ztrátách a neschopnosti ruské armády, ale stačí se podívat na mapu – Rusové ztrácejí pozice spíše minimálně, a spíše získávají oblasti. Není moc náznaků, že by se situace měla rychle měnit. Aby se konflikt obrátil a Ukrajinci vyhnali Rusy za hranice dříve, než Putin vytáhne nějaký těžký kalibr, musel by se stát zázrak. A já jsem pro zázrak.

Takovým zázrakem by mohly být dodávky nějakých zásadních zbraní. Věřím, že by to mohla být právě dodávka většího množství protiletadlové obrany s větším dosahem, jako právě S-300, v dostatečném množství. Plus většího množství útočných Bayraktarů. Ukrajinci volají od začátku po tom, aby jim NATO vyčistilo nebe. Mít takové systémy, které zároveň umí ovládat, to by jim mohlo pomoci, aby si vyčistili nebe sami a následně mohli z nebe provádět protiútoky.

Otázka samozřejmě je, zda by Ukrajinci dokázali PVO systémy ochránit tak, aby o ně rychle nepřišli. Přece jen, Rusové mají své hypersonické střely. Je pravděpodobné, že je už použili na Ukrajině právě jako varování před dodávkami silnějších zbraní. Putin haraší zbraněmi a vyhrožuje, jenže to se dalo čekat, zastrašování používá Putin často. Přitom on by se měl bát NATO, ne naopak. A taky že se bojí, proto nejde po žádné zemi, která je v NATO. Pokud budeme jeho zastrašování ustupovat, tak mu děláme prostor, aby si dělal co chce, a to pro nás není dobře. NATO je sice silná organizace, ale musí i vypadat silně, aby drželo diktátory pěkně na uzdě. To mi tady bohužel chybí.

Za mě, toto je optimální možnost. Myslím, že je solidní šance, že následkem prohry Putin nakonec ztratí křeslo a jeho nástupce podobná blbost ani nenapadne. Ruský lid si zaslouží vedení, které jim otevře trhy, otevře možností k cestování, ke globální prosperitě. Každý musí vědět, že v moderním světě není prostor pro prosazování zájmů vojenskou silou, a kdo se o to pokusí, se zlou potáže.

Další scénáře

Existují určitě další scénáře. Je možné, že Rusko přece jen dokáže zvítězit v konvenčním konfliktu tak, jak jej nyní vede, v relativně krátké době. Ještě jsem ale neviděl vojenského experta, který by tomuto scénáři dával šanci.

Další možnost je, že někdo v Putinově okolí ztratí nervy a dojde buď k nějakému atentátu, nebo ke vzpouře. Tomu ale také moc nevěřím vzhledem k tomu, jak paranoidně se sám Putin chová, kolik opatření dělá, aby přesně tomuto zabránil. Je opravdu těžké do toho nějak vidět, můžeme jen hádat, ale je to faktor, který asi nikdo na západě ovlivnit nedokáže. Snahy informovat běžné Rusy tomu moc nepomohou, demonstrace jsou důsledně potlačeny a víc toho obyčejní lidí nezmůžou. Lidé v Kremlu ví, co se děje, a záleží jen na nich, jaké mají zájmy, a co chtějí. Ozbrojené složky jdou zjevně Putinovi na ruku, ať už je důvod jakýkoli.

Ze zpráv se mi jeví, že domněnky o tom, že Ruští oligarchové drží Putina u moci, jsou prostě liché. Zprávy jsou smíšené, ale osobně věřím, že Putin je má pod palcem a nikdo z nich jeho pozici nemůže ohrozit.

Proč to řešit

Otázka je, proč se tím vůbec zabývat, přemýšlet nad tím a analyzovat situaci. Já pevně věřím, že toto je i naše válka. Tento konflikt je důležitý nejen pro osud Ukrajiny samotné, ale i pro další vývoj v celé Evropě, i v dlouhodobém horizontu. Například, pokud by se situace zvrtla tak, že by se NATO ukázalo jako neschopné a nefunkční, pak by se teprve skutečně projevily invazní choutky Putina a jemu podobných. Pokud by Putin zjistil, že může použít nukleární zbraně a nic se mu nestane, následky by byly nedozírné. Naopak, pokud se zjistí, že v moderní době vojenská ofenziva není cesta, může to zvrátit budoucí konflikty podobného typu, ještě než začnou. Například Taiwan.

Žijeme v demokratické společnosti a záleží na tom, co si myslíme, co říkáme a koho volíme. Máme politické strany, které volají po vystoupení z NATO, a tvrdí, že se jedná o zločineckou organizaci. Já tvrdím, že NATO je hlavní důvod, proč tady v Evropě máme dlouhodobě mír, a nebýt NATO, Putin by  Ukrajinu napadl dávno a šel by dál. Stačí se podívat na mapu, Evropa je složena převážně z malých zemí. Pokud bychom se nespojili, Rusko by nás převálcovalo jednoho po druhém. Ne Rusko jako národ, Rusko jako země, která je bohužel ovládaná fašistickým diktátorem.

Co dělat

Nemějme strach z Putinových výhrůžek. Putin nás sice zastrašuje, ale sám se nás bojí. NATO je hlavní důvod, proč sám Putin ještě nepoužil červené tlačítko. Nesmíme mu ustoupit, síly na to máme dost.

Prosím, pomozme Ukrajině nejen humanitárně, ale hlavně vojensky. Na výsledku konfliktu závisí budoucnost celé Evropy.

Pokud si nejste jisti nebo nesouhlasíte, prosím podpořte Ukrajinu alespoň finančně. Pomozte napadenému. A nešetřete. Věřte, že Ukrajina samotná ví nejlépe, jak peníze u nich doma použít a toto opravdu nebude vypadat jako agrese ze strany NATO.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bříza | sobota 26.3.2022 15:35 | karma článku: 15,41 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Petr Bříza

Obětní beránek

17.1.2024 v 14:16 | Karma: 16,44

Petr Bříza

Snad Ukrajina ví, co dělá

31.12.2023 v 14:04 | Karma: 24,87

Petr Bříza

Nejsem ani Čech, ani Evropan

14.11.2023 v 16:02 | Karma: 9,06

Petr Bříza

Jak vyhrát debatu

8.11.2023 v 20:20 | Karma: 11,02