Svatomartinské podvádění

Také se už těšíte na Svatomartinská vína? Ve středu to vypukne. Co na tom, že už ho někde pijí. Kdo by čekal na středu. A co na to Beaujolais?

Po burčáku, jakkoli po(d)vedeném a vyrobeném z roztodivných surovin, tu máme další vinařský svátek a to příchod Svatomartinského vína. Konečně si budeme moci přiťuknout sklenkou jiskřivého vína z letošní sklizně.

Vybrat si můžeme z bílých vín, růžových, červených, ale i klaretů (což je bílé víno z modrých hroznů).

Mnozí z nás dodržují pravidla a tak lahve se Svatomartinským otevřou skutečně až ve středu, ovšem dá se to udělat i jinak, aby se koza nažrala a vlk zůstal celý. Prostě se to víno stočí do lahví s označením Mladé víno a je po starostech.

Tradice praví, že tato mladá vína by se měla vypít do Velikonoc, tedy těch následujících. Ovšem několikrát se mi podařilo ochutnat Svatomartinské i archivní. Naposledy jsem takové dostal od jednoho amatérského kuchaře, během soutěžení v pořadu PROSTŘENO.

Svatomartinská a všeobecně mladá vína mne baví. Jsou hravá a bezstarostná. Ne, jako dnešní doba.

Ostatně, jsem rád, že nečekáme až na svátek Kateřiny nebo Ondřeje, to by mělo mladé Beaujolais náskok, protože to se otevírá třetí čtvrtek v listopadu. Takhle jsme francouzům o týden vypálili rybník.

 

Přeji vinařům, aby se jim letošní víno podařilo, surovina je prý skvělá. A aby se nesnažili podvádět a v lahvích bylo skutečně to, co deklarují na lahvi. Na zdraví!

Autor: Petr Binder | pátek 6.11.2015 12:10 | karma článku: 10,84 | přečteno: 619x
  • Další články autora

Petr Binder

Červená židle

12.2.2019 v 19:15 | Karma: 13,13

Petr Binder

Masakry v masokombinátu

30.1.2019 v 13:23 | Karma: 22,66

Petr Binder

Recept na hubnutí

29.1.2019 v 11:23 | Karma: 35,38

Petr Binder

Uvidíme se ještě?

28.1.2019 v 14:46 | Karma: 23,79