Nemocnice není hotel.

Nevím čím drží všechny ostatní ministry v šachu pan Kalousek, ale vychází mu vše s čím přijde. Nebude trvat dlouho a budou všichni za pobyt v nemocnici platit 100 Kč. Částka pro někoho směšná, ale pro lidi nemocné, kteří jsou staří, nebo rodinu jejíž dítě musí být v nemocnici je tato částka vysoká. V době nemoci nebere pacient plný plat a 100 Kč denně na každého člena rodiny si mnoho rodin nemůže dovolit ani když se všichni těší plnému zdraví.

Pobyt v nemocnici není pobytem v rekreačním zařízení nebo hotelu. V těchto zařízeních tráví lidé pobyt dobrovolně, jednou za rok v době dovolené, když si chtějí odpočinout po roce práce. Celý rok na tento několikadenní pobyt musí mnohé rodiny střádat korunku ke korunce, aby si mohli vůbec nějakou dovolenou dovolit. Jsou mnohé rodiny, které tráví dovolenou doma, protože nejsou schopny z peněz, které mají k dispozici na ní našetřit.

Do nemocnice však nikdo nechodí dobrovolně. Do nemocnice pacient buď musí nebo se jeho nemoc dá léčit ambulantně. Rozhodnutí však není na pacientovi, ale na lékaři. Jsou chvíle a mohou postihnout každého z nás, že nelze jinak než se léčit v nemocničním zařízení. V té chvíli nastane pro mnohé lidi problém. Ambulantní léčení je rizikem pro zdraví člověka a nástup do nemocnice je pro pacienta zátěží, že jeho rodina bude tuto dobu těžce prožívat nejen po stránce obavy o zdravotní stav člena rodiny, ale i po stránce finanční. Možná se nám objeví nová skupina pacientů, kteří raději podepíší revers a nemocnici odmítnou s plným rizikem toho, že jejich zdravotní stav se může zhoršit nebo dokonce může dojít k nejhoršímu.

Jestli toto je záměrem našeho ministra zdravotnictví pana doktora Hegra nevím, ale vím zcela jistě, že je to nápad našeho ministra financí Kalouska, který ohleduplností ani citem určitě netrpí. Všichni kdo ho znají vědí dobře, že vždy myslel hlavně na sebe. Lidé a jejich zdraví jsou v ohrožení a rozhodnutí o zvýšení částky za pobyt v nemocnici na 100 Kč na den je nezodpovědné, ale hlavně nemravné.

 

 

Petr Benda

Autor: Petr Benda | středa 15.9.2010 2:15 | karma článku: 23,07 | přečteno: 1555x
  • Další články autora

Petr Benda

Nepovažujte slušnost za slabost

18.6.2011 v 7:00 | Karma: 42,07

Petr Benda

Sbohem a šáteček

15.6.2011 v 7:00 | Karma: 11,78

Petr Benda

Vše při starém a nové pohádky

30.5.2011 v 7:00 | Karma: 10,02