Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volební rok, ale koho vlastně volit?

Tento rok na podzim nás čekají volby do Poslanecké sněmovny. Jedná se bez debat a o velký kus o nejvýraznější a nejdůležitější volby u nás.

Senátní a krajské jsou ovlivněny naprosto tristní volební účastí, o volbách do EP nemluvě. Ty obecní dnes již často vůbec problémem kvantitativně zajistit volební kandidátky. A ta prezidentská je zajímavá snad jen slovíčkem "přímá". Náš politický systém přiznává prezidentu republiky pouze reprezentativní roli. To že ten současný všechno tohle boří a překračuje je jen výsledkem neschopnosti a slabosti (až na výjimky) ostatních politiků a politické scény jako celku.

Tento článek by však měl rozebrat určité konkrétní možnosti volby a popsat nepříjemný fakt, že vybrat mezi relevantními zástupci a hrdě se hlásit ke konkrétnímu subjektu je velmi složité. Samozřejmě budou níže reflektovány určité subjektivní preference, protože se považuji za pravicového voliče. Vše poté ztěžuje, zda vůbec u nás existuje tradiční rozdělení na levici a pravici s dodržováním základních principů té či oné strany, zda vůbec strany konkrétního spektra dělají fakticky politiku, která je v souladu s jejich zaměřením, zda zde dnes existuje strana reprezentována kvalitními a silnými osobnostmi, která je volitelná a má +5% potenciál. Na všechny tyto otázky bohužel rozhodně nelze odpovědět jasné ano..

ČSSD je bez přikrašlování naprosto nevolitelnou stranou. Strana, kde se navzájem odstřelují léta všichni navzájem, vede jí největší neosobnost (Sobotka), vedle sebe/za sebou má další negativní postavy (Chovanec, Hašek, Tejc..), strana, která všem občanům země jasně vzkázala - zákony nejsou pro všechny stejné - a neplnila pravomocné rozhodnutí soudu - a strana, která zde za léta nastavila naprosto nesprávný, nespravedlivý a nevhodný sociální systém. To snad stačí.

Komunisti ne, protože prostě komunisti. I bez mě určitě dostanou svých klasických 10, 12, možná 15 procent a pojedou pořád stejně dál.

Lidovci určitě ne. Už jenom pro ten jejich dlouhodobý vydírací potenciál. Vlezli do vlády s každým. Jsou šedí celí včetně předsedy Bělobrádka. Zajímavý je snad jen Čunek - drží se ve Zlíně a asi bude.

TOPka s Kalousek bude největším poraženým voleb, nezíská 5 procent. Sečte se ten ultra pragmatismus a prospěchářství celé politické kariéry Kalouska, včetně všech možných přesunů mezi stranami. To situování se jejího předsedy z chemika na ministra financí, teď na největšího bojovníka za lidská práva a demokracii je až moc absurdní a paradoxní.

Hnutí ANO. Nevidím ho tak kriticky jako asi řada jiných. Patrně nic ho nepřipraví o vítězství, i proto si zaslouží šanci, to je podstata voleb. Je to o Babišovi, jasně. Ale prostě bez debat to tady nakopl, nějakým způsobem zlepšil. Dělá to asi i pro sebe, ale je mu 60 let, má děti, rodinu, mohl by být s nimi někde, jestli zemře s majetkem 70 nebo 80 miliard, to už mu, myslím, může být jedno. Musí ale nabídnout další osobnosti, další směr, další hodnoty. Volit je ale nechci.

"Modří ptáci" se vehementně snaží všechny přesvědčovat o tom, že se změnili a "vyčistili" od všeho zlého, i přesto však naprosto stagnují. Podlehli totiž mylnému dojmu, že se dá vše spravit bílou lilií v podobě úspěšného akademika v čele. Petr Fiala však stranu nikam neposunul, jeho vystupování a image začíná být až směšná. Měl by odejít. ODS objevila osobu, která by šanci, stranu někam posunout, měla dostat. Je to Václav Klaus ml. S ním se strana stává atraktivní a volitelnější, tedy alespoň pro mě. Protože i přes všechno má pořád největší potenciál být u nás tou výraznou pravicovou silou s hodnotami a směrem alespoň minimálně to připomínající.

Je zřejmé, že jsem zvolil směr od "úplně ne" k "možná ano". Někde mimo stojí strany a hnutí Tomia Okamury. Je jedno, jak se jmenují, protože jejich existence závisí na jeho osobě, to je zřejmé. SPD bezesporu ve volbách uspěje. Hodnocení jejich směru a idejí je na jiný článek. Je ale určitě vhodné vyzdvihnout jeho schopnost získat podporu a hlasy, být akční, mluvit s lidmi. Kéž by naše politická scéna měla více takových jasných osobností reprezentujících určité subjekty. O tom všem totiž politika hlavně je, u nás by spíše měla být.

Další strany dlouhodobě nejsou schopni překročit ani se přiblížit 5-procentní hranici, to jen ukazuje, že nemůžou stát za zájem a hlas. Od relativně solidních Svobodných po Zelené šílence..

 

 

Autor: Petr Bauer | čtvrtek 2.2.2017 10:23 | karma článku: 24,41 | přečteno: 584x
  • Další články autora

Petr Bauer

Chce to dost lidí vlastně vůbec nějak výrazně jinak?!

https://echo24.cz/a/Scwi2/v-cesku-se-vraci-rousky-u-hobitu-se-rusi-volby Inspirace k příspěvku z článku výše.

20.8.2020 v 11:06 | Karma: 13,81 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Petr Bauer

Léto je zatím docela mejdan, ale už tu jsou první "optimistické" vlaštovky

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/skode-auto-klesl-zisk-o-tri-ctvrtiny-volkswagen-se-propadl-do-ztraty-40331968?fbclid=IwAR2KILn-tXZXHBU5S43uA_rZ5fZ6gJ24jV4x85j7wwo-lb4yKIlDy2DjB2U

1.8.2020 v 11:37 | Karma: 6,33 | Přečteno: 150x | Diskuse| Ekonomika

Petr Bauer

V "koronadobě" mě nejvíce zklamaly banky

Ne, že bych o bankách a vůbec finančním sektoru měl předtím valné mínění, jak se ale z hlediska společenského postavení a odpovědnosti projevily v minulých kritických měsících, to je na pováženou.

28.5.2020 v 16:05 | Karma: 20,83 | Přečteno: 625x | Diskuse| Společnost

Petr Bauer

A proč má Babiš stále 30+ procent?

Po 2 měsících se nám probudili Piráti a stojí to za to. Skoro jsme přes "koronu" zapomněli, že tu zase šikanujeme ženy.

17.5.2020 v 11:06 | Karma: 38,54 | Přečteno: 2031x | Diskuse| Politika

Petr Bauer

Proč střední Evropa (snad) zvládla koronavirus lépe než západní?

Předpokládám, že nejsem jediný, kdo si tuhle otázku v poslední době položil. Těžko na ni absolutně odpovědět. Jisté exaktní vodítko nabídl uvedený článek, já jsem přesvědčen ještě o jednom hlubším důvodu.

30.4.2020 v 17:54 | Karma: 36,31 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Advokacie, sport, ekonomika, společnost, politika. Částečně profesně, částečně osobně. Vždy ale konzervativně a racionálně. Dnešní pseudoliberální, iracionální, pirátský pohled na svět tady moc plusových bodů nenasbírá.

Seznam rubrik